Advocatenkantoren, consultancybureaus, onderwijsinstellingen en andere bedrijven op de Zuidas stappen de komende jaren over op maaltijden en catering waarbij plantaardige eiwitten het hoofdonderdeel vormen. De organisaties en instellingen kiezen voor een menu dat voor tachtig procent plantaardig is en voor maximaal twintig procent uit dierlijke producten bestaat.
Green Business Club (GBC) Zuidas wil van haar omgeving het groenste gebied van Amsterdam maken. Daarom werkt de organisatie samen met haar participanten aan duurzame projecten en deelt ze kennis en netwerken. Vijftien ceo’s van deelnemers vanuit Green Business Club Zuidas hebben zich nu gecommitteerd aan het realiseren van een keuken die in 2027 voor minstens tachtig procent uit plantaardige producten bestaat. Hierbij ligt een sterke nadruk op verbetering van de voedselketen en bevordering van lokale inkoop. Deze vooruitstrevende stap legden zij vast in de ambitieverklaring ‘Green Meal: Zuidas Plantbased’, die eind 2023 werd ondertekend en het startschot gaf voor dit project.
Plantaardige eiwitten
Het Green Meal-initiatief heeft veel aandacht getrokken, resulterend in de betrokkenheid van andere bedrijven die goede voorbeelden en hulpmiddelen willen delen om de ambitie te realiseren. Naast de oorspronkelijke 15 ondertekenaars bereiden ook andere deelnemende bedrijven zich voor op de ondertekening van de verklaring. Eline Kik, programmadirecteur van GBC Zuidas, benadrukt het belang van de inspanningen: “Een gemiddeld kantoorgebouw op de Zuidas draagt momenteel voor ongeveer dertig procent bij aan de CO2-uitstoot door catering. Dierlijke eiwitten bepalen daar nu nog de menukaart. Als cateraars alternatieven bieden met tachtig procent plantaardige eiwitten en twintig procent dierlijke eiwitten, kan dit een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot opleveren.”
De jongere generatie binnen Green Business Club Zuidas (Young GBC) heeft het onderwerp op de agenda gezet door eerder een dringende oproep te doen de eiwittransitie te versnellen. Accenture, Acre, Allen & Overy, CBRE, Financial offices, Fun Forest, Lexence, ORAM, Southpole, Van Doorne, Vrije Universiteit, Vermaat, ISS, Rietveld Academie, Greenberg Traurig Amsterdam en EDGE Workspaces doen mee aan het initiatief.
Deelname
Onlangs is een projectgroep samengesteld die zich richtte op de organisatie van een openbare kick-off in februari dit jaar, evenals het in kaart brengen van meet- en monitoringsbehoeften. Het vaststellen van uniforme meetcriteria is cruciaal om de resultaten van GBC Zuidas-deelnemers in de komende jaren te monitoren en met elkaar te vergelijken.
Wilt u ook met uw bedrijf meedoen? Neem dan contact op met projectmanager Diederik Imfeld via diederik@greenbusinessclub.nl.