‘Werken en maken zit echt in het DNA van Noord’
Amsterdam Noord staat bekend om zijn groot aantal bedrijven en ondernemers. Tegelijkertijd is het stadsdeel, juist op het gebied van ondernemen, enorm in beweging. In gesprek met stadsdeelbestuurder Yassmine el Ksaihi.
Amsterdam Noord heeft, zoals elk stadsdeel, een Dagelijks Bestuur. Dat bestuur bestaat uit Brahim Abid (PvdA, voorzitter), Esther Lagendijk (GroenLinks) en Yassmine el Ksaihi (D66). Zij zijn benoemd door het college van burgemeester en wethouders. Yassmine heeft met name fysieke portefeuilles, zoals Mobiliteit, Openbare Ruimte, Verkeer en ook Economische Zaken in haar portefeuille. Zij weet dus als geen ander wat er speelt in Noord en wat de economische ambities en uitdagingen zijn.
Ten eerste: ben jij een echte Amsterdammer?
“Jazeker, ik ben geboren in Nieuw-West, maar opgegroeid en getogen in Amsterdam Noord. Inmiddels woon ik er al meer dan 30 jaar met heel veel plezier. Ik voel me onlosmakelijk onderdeel van het DNA van Noord en Amsterdam.”
Wat is het DNA van Noord op het gebied van de lokale economie?
“Er is ontzettend veel bedrijvigheid in Noord. Dat is niet zo gek, want van oudsher staat Noord bekend om zijn scheepswerven en maakindustrie. Inmiddels zijn er ook andere ondernemers bijgekomen, zoals in de horeca, kunst en scholing. Het ondernemersveld is dus divers, maar het werken en maken zit echt in het DNA.”
Wat is de economische stand van zaken in Noord?
“We zien veel mooie ontwikkelingen, maar ook nog een aantal uitdagingen. We hebben bijvoorbeeld een enorme bedrijvigheid aan de IJ-oevers, maar ondertussen hebben we ook de een-na-hoogste jeugdwerkloosheid van de stad. Juist naar praktisch geschoolden is veel vraag, maar we kennen ook veel uitval in dat type onderwijs.
Ook hebben we hier ontzettend veel kleine winkelgebieden, aan gezellige pleinen en in winkelcentra. Die buurteconomie is juist kenmerkend voor Noord, maar tegelijkertijd hebben deze gebieden soms ondersteuning nodig om gezond te blijven. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden waarbij het de kunst is om mensen bij elkaar te brengen; om problemen te delen en op te lossen. Hiervoor zetten wij ons dan ook in. Met bijvoorbeeld verschillende bijeenkomsten en inspiratiesessies brengen we de gemeente, ondernemers en belanghebbenden bij elkaar om erachter te komen wat nodig is om Noord sterker te maken.”
Wat is er nodig voor de lokale economie van Noord?
“Toen ik anderhalf jaar geleden als stadsdeelbestuurder begon, kwam ik erachter dat de samenwerking tussen bestuur, ondernemers en bewoners versterkt moest worden. Ik ben in gesprek gegaan met ondernemers om samen erachter te komen wat er nu echt nodig was. Daaruit zijn vijf thema’s gedestilleerd, die nu onze prioriteit hebben. Dit zijn: het versterken van buurteconomie; het aanjagen en faciliteren van sociaal ondernemen; het versterken van publiek-private samenwerkingen; de ruimte voor ondernemers in Noord en de (her)waardering van het mbo. Deze laatste groep willen we graag nog beter in contact brengen met ons fantastische bedrijfsleven.
Vanuit de gemeente zijn inmiddels budgetten vrijgemaakt om aan deze belangrijke thema’s te werken, om juist samen met ondernemers van onderaf te werken aan wat zij zelf nodig hebben. Denk aan een subsidieregeling voor straatmanagement en ondernemersinitiatieven die we voor dit jaar hebben gevuld met een ton. Ook doen we op dit moment onderzoek naar waar lokale winkelcentra tegenaan lopen, zodat we ze gerichter kunnen helpen. ”
Kun je iets meer vertellen over de ruimte voor ondernemers in Noord?
“Op alle bedrijventerreinen langs het IJ in Noord is woningbouw gepland. Op sommige plekken zijn deze plannen al in uitvoering, zoals op de NDSM-werf en de wijk Buiksloterham.
De woningbouwplannen hebben groot effect op een substantieel deel van de huidige ondernemers in Noord. We zien met name dat kleinere maakbedrijven en stadsverzorgende bedrijven, zoals de slotenmaker en de groenteboer, in de knel komen. Zij huren meestal en zijn daardoor afhankelijk van de plannen van hun verhuurder. Daarbij willen ontwikkelaars het liefst grote aantal vierkante meters verhuren aan één ondernemer of organisatie. Maar juist de kleinere ondernemers, zoals fietsenmakers, loodgieters en kunstenaars, hebben maar een klein aantal vierkante meters aan bedrijfsruimte nodig. Door deze ontwikkelingen moeten veel ondernemers op zoek naar nieuwe huisvesting, maar de ruimte is schaars en prijzig.”
Hoe zou dit opgelost kunnen worden?
“Een goed voorbeeld is onze samenwerking met Stichting Hamerkwartier, waarin we aan het pionieren zijn op het gebied van “stapelen”. Dat wil zeggen dat je een gestapeld bedrijfsgebouw realiseert waarin meerdere bedrijven zitten. Hierbij huurt één groot bedrijf het gehele pand om vervolgens de inpandige bedrijfsruimtes onder te verhuren aan kleinere bedrijven. Inmiddels hebben we een tender uitgeschreven om zo’n gestapeld bedrijfsgebouw te realiseren in Buiksloterham. Nog een voorbeeld is onze Transformatiecoördinator. Hij kan op een toegankelijke en laagdrempelige manier ondernemers die in transformatiegebieden zitten helpen en ondersteunen, bijvoorbeeld door hun wensen onder de aandacht te brengen bij ontwikkelaars. Deze ontwikkelingen zijn hard nodig, omdat we vanuit het stadsdeel het essentieel vinden om voldoende ruimte voor onze ondernemers te behouden. Er is niet één oplossing, maar door aan verschillende knoppen te draaien, hopen we op meerdere terreinen impact te maken.”
Goede initiatieven! Staat er binnenkort nog een bijeenkomst op stapel die interessant is voor ondernemend Amsterdam?
“Jazeker! Op vrijdag 19 april wordt voor de derde keer de Open Bedrijvendag Amsterdam Noord georganiseerd. Dan staan de deuren van bedrijven in Amsterdam Noord weer wagenwijd open voor mensen uit Noord, zoals bewoners, geïnteresseerden, werkzoekenden, studenten, nieuwkomers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is een initiatief van de ondernemersvereniging VEBAN, in samenwerking met ons. Gelukkig doen steeds meer ondernemers hieraan mee. Op de dag zelf doe ik de opening die dit jaar bij Shell is en bezoek ik op mijn fiets een aantal deelnemende bedrijven!”
Meer informatie over Stadsdeel Noord zie: www.amsterdam.nl/stadsdelen/noord.
Interesse in de Open Bedrijvendag? Kijk op openbedrijvendagamsterdamnoord.nl.
En volg Yassmine op de socials!