Operationeel directeur Jan Willem Hidding is verantwoordelijk voor alles wat Applitech maakt. Hij licht de recente ontwikkelingen toe: “Aangezien het lastig is om personeel te vinden, leggen we de nadruk op efficiënt werken, verbetering van de automatisering en kijken we naar robotisering.”
Jan Willem: “Applitech is een paneelbouwer gevestigd in Haarlem. We produceren onze producten zelf op een locatie van ongeveer 1.400 m². In 2019 voorzagen we groei vanwege de toenemende vraag in de markt, vooral vanwege de opkomende energietransitie. Toen hebben we twee nieuwe machines aangeschaft, wat ons een flinke impuls gaf. Nu is het tijd voor de volgende groeifase. Met een team van 53 medewerkers gaan we onze werkwijzen verfijnen en verbeteren we de automatisering, zodat de productie kan doorgaan en we onze medewerkers kunnen ontlasten.”
Verdeling van elektriciteit na de hoogspanning
Jan Willem: “Applitech bestaat uit de afdelingen sales, engineering, productie, inkoop en magazijn beheer, service en onderhoud. We bouwen voornamelijk op klant specifieke bestellingen via de installateurs, zowel voor nieuwbouw als voor aanpassingen aan bestaande energiesystemen. Dit gaat dus over het regelen, opwekken, en verdelen van elektriciteit. Denk bijvoorbeeld aan een stroomkast in huis, maar dan op grotere schaal voor industrieën, machineparken, zonneparken, ziekenhuizen, tuinbouw en datacenters.
Omdat bijna elk paneel uniek is, is het een uitdaging om een ingezette automatisering rendabel te maken. Maar het is noodzakelijk, want personeel is schaars en de markt wil vooruit. De opdrachtgever komt met een specifieke vraag, wij engineeren het en maken een digitale tekening van de te produceren besturingspanelen en de hoofdstroomverdelers. Vervolgens verzorgt de werkplaats de uitvoering en bouwt de panelen. Er zijn maar weinig bedrijven in Nederland die dit doen. De installateurs plaatsen vervolgens onze producten bij de klant.”
Automatisering en robotisering
Jan Willem: “Een deel van zo’n paneel met componenten bestaat uit gestandaardiseerde onderdelen, bijvoorbeeld van Siemens of onze eigen lijn. Die samenstelling kunnen we automatiseren en dat gebeurt nu al succesvol en is onderdeel van ons werkproces.
Het gaat als volgt. De klant heeft akkoord gegeven op een standaard ontwerp van de prijslijst. Die gaat door onze productconfigurator en daar komt dan met één druk op de knop een tekening voor de werkplaats uit. Alle materialen staan erbij t.b.v. de bestelling en productie hierdoor is de kans op fouten maken is verkleind. Stap voor stap komen we zo tot een standaardisatie en efficiënter werken.
Hoe meer je aan de voorkant engineered, hoe makkelijker het vervolgens door onze productie heengaat. We zijn aan het experimenteren met robotisering en kijken of we de input en/of de output door een robot kunnen laten uitvoeren. Denk aan invoeren, ophalen van een onderdeel en op de juiste plek monteren. Assemblage in de werkplaats blijft wel mensenwerk.
Deze stap is voor ons personeel geen bedreiging maar het verlicht juist hun werkzaamheden. Met de huidige capaciteit kunnen we zo meer werk aan en vermijden we overwerk en andere belastende zaken. Met robotisering kunnen onze machines eventueel ‘s nachts doordraaien. De CNC koper bewerkingsmachine is daar prima geschikt voor. De uitdaging zit ‘m erin om het rendabel te maken, ook vanwege het maatwerk voor onze klanten, en om ons personeel vertrouwd te maken met deze nieuwe technieken.”
Meer informatie?
Kijk op applitech.nl/onze-aanpak of Linkedin. Applitech zoekt een groter pand, bij voorkeur in de regio Haarlem.