We dachten een lange tijd dat het goed ging met de wereld, tot tientallen jaren geleden de eerste problematieken van klimaatverandering zichtbaar werden. Ook toen was er nog weinig urgentie, maar door nieuwe onderzoeken en tendensen is dit momenteel compleet veranderd. Ook in Noord-Holland zie je de effecten van klimaatverandering terug in de natuur en aan de biodiversiteit.
Er wordt nu van alles gedaan om het klimaatprobleem te voorkomen. Ook een circulaire economie wordt meer gestimuleerd en het is als samenleving belangrijk om daarnaar toe te werken en in dit artikel leggen we je uit hoe je dit doet.
Producten hergebruiken is goed voor het milieu
In een circulaire economie worden producten hergebruikt en vandaar ook de term ‘circulair’. Je kunt het symbolisch zien door producten en grondstoffen te ‘cirkelen’, waardoor ze vrijwel altijd nuttig blijven. Gelukkig zijn er goede bedrijven, zoals Sparo.nl, die inzetten op duurzaamheid als het gaat om tapijttegels.
Ze hebben zich gespecialiseerd in het herinzetten van tapijttegels en bedienen zo veel woningeigenaren en huurders met duurzame tegels. Dit is trouwens ook goed voor je portemonnee, want ze zijn ook goedkoper dan nieuwe tegels.
Minder afhankelijk van noodzakelijke grondstoffen
Helaas zijn veel grondstoffen niet oneindig en daar hebben we nu misschien nog geen last van, maar de generaties na ons wel. Je wilt je kinderen natuurlijk niet opzadelen met klimaatproblemen en ook niet met beperkte grondstoffen, waardoor de wereld er een stuk grauwer uitziet.
Als we als samenleving in het geheel overstappen naar een circulaire economie, dan heb je minder grondstoffen nodig, zodat ze alleen voor noodzakelijke doeleinden gebruikt kunnen worden. Want laten we eerlijk zijn en toegeven dat we, zeker in de Westerse maatschappij, nodeloos veel verspillen door bijvoorbeeld om de zoveel tijd een nieuwe iPhone aan te kopen terwijl de oude nog prima werkt.
Meer werkgelegenheid
Je zou aanvankelijk misschien denken dat er in een circulaire economie juist minder werkgelegenheid is. Als er immers minder nieuwe producten worden gebruikt, dan heb je toch ook minder mensen nodig? Deze aanname klopt, gelukkig niet, want in een circulaire economie heb je juist veel mensen nodig om de boel draaiende te houden.
Je moet bepaalde zaken zoals etensresten, kleding en plastic namelijk verzamelen, sorteren en vervolgens ook verwerken. Daar heb je veel mensen voor nodig. Met een circulaire economie kan de werkloosheidsproblematiek in veel gebieden van Nederland, waaronder Noord-Holland, worden opgelost.
Afsluitende woorden
Al met al is het dus geen slecht idee om als samenleving in te zetten op een volledige circulaire economie. Gelukkig worden de eerste stappen al gezet en ook de mentaliteit van veel ondernemers en consumenten is al veranderd. De meeste ondernemers zien het belang van een duurzame wereld tegenwoordig namelijk in en kopen daarom bewust en nemen ook thuis maatregelen.