Kennisplatform voor noord holland

Vicoma Consultancy & Engineering ‘De samenwerking met Nova College, MyTec en Techport levert voordelen op’

Geplaatst op 16 december 2024

Ingenieursbureau Vicoma met vestigingen in Groningen, Hoogvliet, Velsen-noord, Sint Oedenrode en Chennai (india) is één van de bedrijven die zich bij zowel Techport als MyTec-bedrijven hebben aangesloten. Een mooi resultaat van deze samenwerking is een drijvende windmolen die is ontworpen door een klas studenten van het Nova College. Rudy van der Kolk, teamleider en business developer bij Vicoma, vertelt ons er meer over.

Allereerst wat doet Vicoma precies?

“Ons consultancy en ingenieursbureau werkt al 60 jaar voor veel verschillende klanten aan single- en multidisciplinaire projecten. Onze engineers zijn in staat om de meest uiteenlopende projecten van begin tot eind te begeleiden en daarnaast de engineering uit te voeren. We zijn in veel markten actief, zoals de zware industrie en (petro) chemie, voedingsindustrie, maar ook in bedrijven die met de energietransitie en de circulaire economie omgaan.”

Waarom is Vicoma lid geworden van MyTec Bedrijven?

Voor meer uitleg over de Mytec bedrijven verwijzen wij graag naar het artikel in dit vakblad. “Wij vinden het belangrijk dat de nieuwe generatie techneuten straks het stokje van ons over kan nemen. Daarom organiseren wij onder andere events en stageplekken voor studenten van technische opleidingen. MyTec van ROC Nova College in Beverwijk is een combinatie van verschillende technische opleidingen. En MyTec is op zijn beurt weer verbonden aan MyTec-bedrijven, een stichting die tech-bedrijven actief koppelt aan het onderwijs en de overheid. Voor ons is het belangrijk om bij deze stichting aangesloten te zijn, omdat we op die manier goede stagiairs binnenkrijgen. Uiteindelijk hopen we dat sommige stagiairs en/of afstudeerders daarna bij ons blijven werken.”

Is de drijvende windmolen een resultaat van die samenwerking?

“Jazeker, maar juist ook door de samenwerking tussen Vicoma, MyTec en Techport. Techport koppelt namelijk actief bedrijven, overheden en scholen aan elkaar om tot een groenere industriezone te komen in onze regio. Doordat wij aangesloten zijn bij Techport komen wij meer te weten over vergroening van de industrie en denken wij mee vanuit onze expertise. Daarnaast leren wij allerlei bedrijven uit de regio beter kennen, worden er binnen Techport ook subsidies uitgereikt en ontstaan samenwerkingen en projecten. Zo kunnen alle partijen elkaar versterken en van hun samenwerking profiteren. Die voordelen hebben we ook gemerkt bij het maken van de drijvende windmolen.”

Hoe is de drijvende windmolen precies ontstaan?

“Vorig jaar liepen studenten Pepijn en Milo van de MyTec-opleiding stage bij Vicoma. Hun Docent Erik Deuling heeft als ambitie om elk jaar de studenten uit te dagen met een leuk project. Dit jaar is de tweede keer dat hij met een klas studenten wilde mee gaan doen met de Floating Wind Challenge, een jaarlijkse internationale wedstrijd (2024 in Marseille) voor technische studenten. De studenten moeten dan een drijvende windconstructie ontwerpen, bouwen en testen in de praktijk. Met hun drijvende windmolen hebben zij uiteindelijk twee prijzen in de wacht gesleept: voor de meest professionele constructie én voor de beste teamspirit. Net als vorig jaar hielpen verschillende Techportbedrijven met het ontwerpen, bouwen en testen van de drijvende constructie.”

Hoe verliep het ontwerpen en bouwen ongeveer?

“Op uitnodiging van die jongens ben ik naar de innovation tribe van Techport geweest. Verschillende bedrijven uit de regio gaan dan samen met studenten aan de slag gaan om tot de beste ontwerpen te komen. Vanuit daar zijn de jongens verder gegaan met hun ontwerp voor de drijvende windmolen. Vanuit Vicoma hebben wij de studenten ondersteund met onze kennis, maar ook gekoppeld aan andere bedrijven zoals Bluewater die de studenten weer andere kennis konden bieden. Samen met Beuker special products, BSE IJmond en Saffier Yachts hebben we de studenten geholpen bij het ontwerpen en onder andere het berekenen van het drijfvermogen. Ook gebruikten we een simulator om de vorm van het stabiliserende deel onder water te testen. Het was geweldig om het enthousiasme van de studenten te zien en we konden op een creatieve manier de jongens kennis laten maken met ons vak; het tekenen en het berekenen van constructies.”

Vicoma is gevestigd in Parlevinkerstraat 41 in Velsen-Noord. Voor meer informatie over Vicoma zie www.vicoma.nl.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: