Verduurzaming van woningen is hot. Of eigenlijk ook weer niet, want te heet of te koud wonen wil men niet. Het moet precies goed, en dan ook graag voor een langere periode betaalbaar en kwalitatief. Niels Huisman van VerduurSamen regelt dat voor je: “Voor particulieren regelen we energielabels voor bestaande- en nieuwe woningen, en we helpen met een plan van aanpak voor verduurzaming van de woning. Let wel: een energielabel is een indicatie.”
Niels: “Verduurzamen van een woning lijkt eenvoudig maar veel mensen weten niet hoe ze moeten starten. Wat zijn de kosten? Wat zijn de mogelijkheden voor een bestaande situatie? Zijn er subsidiemogelijkheden? Waar begin ik aan?! Ik breng het voor hen in kaart en werk met professionele installateurs en leveranciers die weten wat ze doen. Huis- en pandeigenaren hebben zelf ook wensen waar we goed naar luisteren. En we kijken naar de financiële mogelijkheden en toekomstverwachtingen. Blijven de regels zoals ze nu zijn? Wat kun je verwachten? Zijn er plannen voor gezinsuitbreiding? Ga je rijden met een elektrische auto?”
Gedegen onderzoek
Niels: “Mijn klanten komen binnen via makelaars, mond-op-mond, via verzekeringstussenpersonen, hypotheekverstrekkers en via Google. Voor een advies over verduurzaming van een woning start ik altijd met een goed gesprek en een beoordeling ter plaatse. Ik werk dit verder uit naar een advies of plan van aanpak. Dit nemen we door waarbij ook de overwegingen van de klant aan bod komen. Kies je voor zonnepanelen of HR++ glas? Welke keuzes maken we binnen een budget? Met een stappenplan help ik ze er doorheen. Ik geef aan wat het huidige energielabel is en wat het kan worden. Uiteraard komen de kosten en de terugverdientijden aan bod. Vervolgens koppel ik bedrijven aan de maatregelen. Ik werk met betrouwbare partners die direct offertes kunnen maken.
Sinds 1 januari kun je korting krijgen op je hypotheek als het energielabel van je woning gunstiger is geworden. Hypotheekverstrekkers mogen 30.000 euro meer lening aanbieden als een aan te kopen huis energielabel A heeft. Dit zijn momenten waar je met verduurzaming aan de slag kan.”
Energielabels vs energiekosten
Niels: “Energieverbruik heeft geen relatie met het energielabel. Het zegt alleen iets over de staat van de woning en kijkt naar kenmerken in het huis zoals isolatie, dak en vloer, dubbel glas, en installatietechnisch zoals cv, warmtepomp of hybride, tapwater en zonnepanelen. Iemand die alleen is en vaak buiten de deur zal immers minder verbruiken dan een gezin met vijf kinderen en thuiswerkende ouders.
Het energielabel deelt de warmtebehoefte door de oppervlakte. Dat komt dus voor kleinere ruimten minder gunstig uit dan grotere. Vergelijk bijvoorbeeld appartementen met eengezinswoningen. Het is slim om hier rekening mee te houden. Dan nog iets over de regelgeving. Ik krijg veel vragen over saldering. Die wordt afgebouwd maar stopt niet ineens. Wie wil verduurzamen, doet er goed aan op maat te investeren met oog op de eigen situatie. Veel oplossingen zoals zonnepanelen zijn inmiddels beter betaalbaar en kunnen na aanschaf binnen een maand op je dak liggen. De terugverdientijden worden steeds korter. Denk dus na wat je aan energie gaat verbruiken: nu, straks met een warmtepomp en wellicht inductieplaten en elektrisch vervoer.”
Meer weten over verduurzaming van je woning of bedrijfspand? Kijk op https://verduursamen.eu/ en neem contact op met Niels.