Kennisplatform voor noord holland

Union Container Services: Milieu en afval gaan hand in hand

Geplaatst op 3 december 2021
Union Container Services: Milieu en afval gaan hand in hand

Zelfs voor bedrijven waar recycling al sinds jaar en dag vooropstaat, blijft het interessant om continu verder te innoveren op duurzaam gebied. “Er worden nog steeds machines bedacht die het mogelijk maken om het met zijn allen nóg beter te doen.”

In Amsterdam-Noord staat de loods van Union Container Services – ook bekend onder de naam Bouwbak.nl. Het bedrijf verhuurt bouwbakken en big bags waarin bouwbedrijven en particulieren onder andere sloop-, verbouwings- en groenafval kunnen verzamelen. “Zijn de containers of big bags vol, dan komen wij ze weer ophalen. Ook kun je je afval bij ons afleveren via onze weegbrug. In de loods sorteren we het afval verder uit, waarna het naar eindverwerkers gaat”, legt Gijs Hartog uit. Samen met compagnon Ruud Kortink nam hij het bedrijf in 2013 over. Er werken 23 mensen.

Elektrisch

Wie denkt dat er in de afval-business geen ruimte is voor milieuvriendelijk zakendoen en vernieuwing komt bedrogen uit. “Duurzaamheid en innovatie zit in ons DNA. En dat is niet alleen omdat wij met één been in de recycling staan. Wij zetten het belang van onze klanten juist voorop door te investeren in toekomstgerichte oplossingen.” Daarom hebben ze nu een auto met een elektrisch aangedreven PTO – power take off – om de afvalcontainers te plaatsen.

Eerste in Nederland

Ze zijn daarmee de eerste in Nederland en waarschijnlijk ook in Europa, aldus Gijs Hartog. “Zodra de chauffeur de PTO inschakelt, gaat de motor van de auto uit. Beter voor het milieu én voor omwonenden, want geluid en uitstoot zijn beduidend minder dan bij standaard PTO’s.” Vanaf dit najaar wordt de auto met de elektrische PTO uitgebreid getest en geëvalueerd. “Zijn de resultaten positief en conform onze verwachtingen, dan bouwen we een tweede, nieuwe auto ook direct om naar een elektrische PTO.” Naast een elektrische PTO beschikt Union Container Services ook over een elektrische heftruck en zijn ze in de markt voor één of twee elektrisch aangedreven sorteerkranen. “Daarnaast is ons complete pand voorzien van led-verlichting en liggen er zonnepanelen op het dak die genoeg energie opleveren voor het bedrijf.”

Bouwbak-stortslurf

Ook op andere vlakken regeert de vernieuwing. “Een nieuw alternatief voor de zware en volumineuze stortkoker is de bouwbak-stortslurf. Die is gemaakt van big bags die je aan elkaar kunt ritsen. Zo kun je een stortslurf maken van 3 tot wel 27 meter lang. Bovendien past hij opgerold gewoon in de achterbak van een normale personenauto en kun je hem in je eentje monteren”, legt Gijs Hartog uit. Ter vergelijking: voor het ophangen van een stortkoker zijn twee tot drie mensen nodig.

Die brede blik op handige oplossingen sluit perfect aan bij wat hun klanten willen. “Dat zijn over het algemeen kleinere aannemers – tot twintig man personeel – en particulieren. Die verwachten dat wij flexibel zijn, snel met oplossingen komen en slim meedenken”, stelt Hartog. “Dus kunnen ze ook een container bestellen die zij laden met afval terwijl wij wachten. Is ‘ie vol, nemen wij hem gelijk weer mee. Soms kun je op bepaalde plekken geen container kwijt en dan is dit de perfecte oplossing.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: