Kennisplatform voor noord holland

Uitnodiging tot samenwerken aan vier opgaven voor Westpoort

Geplaatst op 1 juli 2024
Uitnodiging tot samenwerken aan vier opgaven voor Westpoort

Aan het woord is de heer Marcel La Rose, voorzitter van Ondernemers Vereniging Westpoort: “Westpoort staat aan de vooravond van grote veranderingsprocessen. We nodigen leden en niet-leden uit om het met elkaar te hebben over schaarste aan ruimte, energie en personeel. En daarmee dus over de vormgeving van de stad van de toekomst” 

Westpoort vormt met de Houthavens, de vier Sloterdijken en De Heining het grootste aaneengesloten bedrijvenpark van Nederland.  

Marcel La Rose: “Onze samenleving verandert ingrijpend en Westpoort is de frontlinie als plek waar alle stedelijke transformaties samenkomen. In dit grote gebied heeft onze vereniging ongeveer 100 leden. Een kwart is grootbedrijf. Denk aan de productie, recycling- en circulaire industrie, distributie en logistiek. Ook hebben wij leden in zakelijke dienstverlening, hotels, media en entertainment. Golfclub Spaarnwoude is ons meest westelijke lid.” 

Vier grote uitdagingen 

Vanaf 2018 adviseerde La Rose het bestuur over de toekomst van Westpoort, inclusief gemengd wonen en werken. “Amsterdam bloeit en gaat naar een miljoen inwoners. Dat brengt een nijpend tekort aan woningen. Daar wil de gemeente aan tegemoet komen met het ambitieuze Haven-Stad plan. Zie amsterdam.nl/projecten/haven-stad voor meer informatie.  

Het idee is om zo’n 70.000 woningen te realiseren in delen van Noord en Westpoort. Sinds drie jaar zie ik mij als voorzitter met mijn bestuur geplaatst voor de grootst mogelijke uitdaging. Hoe in de oprukkende stad in goede harmonie tussen de functies de schaarse ruimte eerlijk toe te delen?”  

Dit vraagstuk pakt de vereniging samen met de gemeente aan. Westpoort is als het ware het proefgebied waarin de lokale ruimtelijke effecten van de grote metropoolvraagstukken door gemeente en ondernemers zo dicht mogelijk bij de praktijk tot een oplossing worden gebracht. 

Het tweede vraagstuk, de arbeidsmarkt, houdt hier nauw verband mee. Tot ver na 2040 zal er demografisch gezien een tekort aan personeel blijven. Ook het bedrijfsleven heeft er belang bij dat wonen en werken zo dicht mogelijk bij elkaar worden gebracht. Dat scheelt kostbare reistijd en vergroot de betrokkenheid van burgers bij het werk in hun omgeving.  

De derde opgave is de schaarste aan elektriciteit als gevolg van de energietransitie. De fossiele energie en alle spin-off hiervan zal langzaam maar zeker verdwijnen en de overgang doet pijn. Wat OVW momenteel sterk bevordert, is het realiseren van slimme energiecoöperaties. Daarmee stemmen bedrijven hun piekbelastingen af en worden energiebesparende initiatieven collectief aangepakt. “Amsterdam heeft nu nog de grootste benzinehaven van de wereld”, geeft La Rose aan. “Laat ons dan ook de voorlopers zijn in het bieden van oplossingen voor een nieuwe realiteit.” 

Ten vierde, als optelsom van dit alles, kijkt de ondernemersvereniging met een nieuwe blik naar het fenomeen stad. Westpoort kan met een zorgvuldige toevoeging van wonen een stad van de toekomst worden. Op uitnodiging van de vereniging buigt een bont gezelschap van ontwikkelaars, investeerders, planologen, stedenbouwkundigen en architecten zich samen met de ondernemers hierover.  

La Rose: “Tijdens onze laatste algemene ledenvergadering hebben we met gemeente Amsterdam afgesproken dat onze vereniging voor de komende twee jaar het formele platform is waarop bedrijfsleven en gemeente met elkaar de toekomst voor Westpoort vormgeven. Alle bedrijfsleven in Westpoort, ongeacht lidmaatschap, zal hier gebruik van mogen maken. Let op en hou de brievenbus en inbox in de gaten.” 

De eerste grote plenaire bijeenkomst zal dinsdag 18 juni in het Moxy Hotel in de Houthavens zijn.  

OV Westpoort is te bereiken op secretariaat@westpoortondernemers.nl 

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: