Nederlandse topsporters als Irene Schouten en Kjeld Nuis hebben afgelopen dagen goud gewonnen op de Olympische Spelen. Nederland zit massaal aan de buis gekluisterd om ‘onze’ sporthelden te zien strijden om de eretitels. De weg naar succes kent echter ook een andere zijde van de medaille.
Iedereen kan zich wel een mooi sportmoment herinneren. De beelden van deze overwinningen worden breed uitgemeten in de media en staan bij velen op het netvlies gebrand. Er zijn echter weinig mensen die ook weten welke zware weg de topsporters moeten bewandelen om überhaupt naar de spelen te mogen. De ‘Start Your Impossible’-verhalen van Irene, Chris en Kjeld geven een kijkje achter de schermen en tonen dat het een intensief traject is van vallen en opstaan. Letterlijk en figuurlijk.
Als Worldwide Official Mobility Partner van zowel de Olympische- als Paralympische Spelen, wil Toyota met de ‘Start Your Impossible’-campagne laten zien dat werkelijk niets de sporters tegenhoudt om te proberen te bereiken wat iedereen onmogelijk acht.
Kjeld Nuis: “Alles voor de olympische droom”
Kjeld begon op zijn zevende met schaatsen bij IJssport Vereniging Leiden en werd al snel opgenomen in de gewestelijke selectie van Zuid-Holland. Maar na een zwaar auto-ongeluk waarbij hij zijn jukbeen en oogkas brak, leek zijn jongensdroom in rook op te gaan. “Ik kon hierdoor lange tijd niet trainen, liep een grote achterstand op en werd uit het gewest gezet. Na mijn herstel had mijn vader een trainingsschema gemaakt dat ik nauw volgde. En met succes, want later op het NK schaatste ik sneller dan iedereen van het gewest, waarna ik definitief doorbrak op het hoogste niveau,” vertelt Kjeld. Hij vervolgt: “Als schaatser zijn de Olympische Spelen het mooiste wat er bestaat. Het is mij twee keer op rij om diverse redenen niet gelukt om mij te kwalificeren. En zo veel kansen krijg je niet, want de spelen worden maar eens in de vier jaar gehouden. Het was een enorme bevrijding toen ik mij wel plaatste voor de Olympische Spelen in Pyeongchang in 2018. En als je dan als 28-jarige ‘laatbloeier’ meteen twee keer goud pakt en ziet hoe ontzettend werd meegeleefd in Nederland… Dát betekent Start Your Impossible voor mij. Niets is onmogelijk.”
Chris Vos: “Artsen zeiden dat ik nooit meer zou kunnen lopen, maar nu ben ik professioneel snowboarder”
Chris was vijf jaar oud toen zijn leven voorgoed veranderde door een zwaar ongeval. Tijdens werkzaamheden in de tuin van zijn ouders werd hij overreden door een grote kraan. Als gevolg daarvan heeft hij een plexus-letsel. Dit houdt in dat zijn rechterbeen van zijn lies tot voet geheel verlamd is. Tevens mist hij zijn rechter dikke bilspier. Chris bleek echter een doorzetter, want na vijf maanden liep hij al achter een looprek. Met behulp van speciale ortheses kan hij nu lopen, fietsen en vele andere dingen. “Ik kan me niets herinneren van het ongeluk”, zegt Chris. “Maar ik heb wel vanaf het begin de drang gehad om ‘normaal te zijn. Twee jaar na mijn ongeluk gingen we op wintersport. Skiën kon ik niet, maar mijn vader bedacht dat ik wel op een snowboard zou kunnen staan. Hij had een touw om mijn middel gebonden en daar gingen we. Ik verging van de pijn, had overal kramp. Maar ik moest en zou normaal zijn en kunnen wat anderen ook konden. Het heeft heel wat tranen gekost, maar na twee dagen kwam ik de berg af. Voor mij betekent Start Your Impossible dat je alles eruit haalt wat in je zit om iets te bereiken wat onmogelijk lijkt. Iets wat je heel graag wilt en waarvoor je heel hard werkt. Artsen zeiden dat ik nooit meer zou kunnen lopen, maar nu ben ik professioneel snowboarder. In 2018 won ik zilver op de snowboardcross en eindigde op de banked slalom als vierde. Ik wil laten zien dat niets onmogelijk is! Als je je liefde en passie volgt, kun je beter en beter worden, in wat dan ook. Het menselijk lichaam is tot zoveel meer in staat dan wij denken. Ga eropuit en start je eigen impossible!”
Irene Schouten: “Met de juiste mindset is alles mogelijk”
Irene is zowel bij het marathonschaatsen als op de langebaan in haar element. In 2015 haalde ze haar eerste gouden medaille op het WK bij de massastart en in 2018 op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang brons. Tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi won Irene maar liefst 2 keer goud. Schouten is in topvorm en behaalt de ene na de andere overwinning. Toch staat ook zij voor uitdagingen. Haar oplossing? Snel doorschakelen. “In 2021 wilde ik heel graag de wereldtitel halen op de mass start. Dit liep alleen niet helemaal volgens plan. Daar was ik heel boos en teleurgesteld over. Ik moest wel snel de knop omzetten, omdat ik de volgende dag de vijf kilometer moest schaatsen. Dan is het echt een kwestie van niet blijven hangen in de negativiteit en focussen op de volgende afstand. Uiteindelijk heb ik goud gehaald op de vijf kilometer. Daar ben ik trots op. Met de juiste mindset is alles mogelijk.” Haar voornaamste doel voor dit jaar is in Beijing zo goed mogelijk rijden.