Regio Deal Maritiem cluster verbindt overheden, ondernemers en onderwijs om de brede welvaart in de Kop van Noord-Holland te stimuleren. Door te investeren in maritieme technologie, waterstof, kennis, talent en vernieuwend onderwijs wordt de regio klaargemaakt voor de toekomst. Samenwerking, innovatie en inspirerende verhalen staan hierbij centraal.
Regio Deals in heel Nederland verbinden overheid, ondernemers en onderwijs met elkaar. Rijksoverheid en de regio’s werken samen om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers te verhogen en de brede welvaart te stimuleren. Zo ook de Regio Deal Maritiem Cluster Kop van Noord-Holland die vier jaar geleden van de grond is gekomen en het laatste jaar ingaat. Er is veel bereikt en er staat nog van alles op stapel. Wethouder van Hollands Kroon Maarten Versluis, communicatieadviseur van gemeente Den Helder Maria de Wit en programmamanager van het TechniekPact Kop van Noord-Holland Rob Jaspers treffen elkaar in het Marinemuseum in Den Helder en vertellen over de uitdagingen in de regio.
De mens en wat hij of zij kan doen
Wethouder Versluis is sinds twee jaar betrokken bij de Regio Deal, uit naam van de vier colleges in de Noordkop. “We hebben enorme uitdagingen in de regio”, zegt Versluis. “Een flink tekort aan woningen, de stikstofproblematiek van boerenbedrijven en de duurzaamheidsopgave zijn een paar bekende voorbeelden. In al deze opgaven speelt de mens en wat hij of zij kan doen een grote rol. De Regio Deal Maritiem Cluster is een stukje in het bouwwerk dat ‘klaarmaken voor de toekomst’ heet. Er is veel werk te doen en daar hebben we handen en hersenen voor nodig. Techniek is de rode draad. Onder andere maritieme techniek en agri, in het geval van onze regio. Dan hebben we het bijvoorbeeld over energie en logistiek. Alles wat we binnen de Regio Deal doen komt ten goede aan de handen en hersenen die we nodig hebben.”
Focus op techniek en regio
“In totaal is er 10 miljoen euro beschikbaar gesteld door Rijk, provincie en gemeenten en zijn er talloze initiatieven gefinancierd met dit geld”, gaat Versluis verder. “Een voorbeeld? We maken techniek interessant voor jongeren en we geven leer-werk-vouchers uit voor statushouders om ze hier aan de slag te helpen. Met banenmarkten en open-bedrijven-dagen brengen we scholieren tijdens hun keuzeproces in contact met bedrijven die om ze staan te springen. Naast de focus op techniek, leggen we ook de focus op onze regio. Er gebeuren hier magistrale dingen. Er vliegen hier drones die nergens anders vliegen, er rijden robots over landerijen die nog nergens anders rijden en er staat hier zelfs een deeltjesversneller. De Noordkop is een speeltuin van techniek.”
Heldere communicatie
Volgens Wethouder Versluis zijn veel inwoners en ondernemers in de Noordkop zich nog onvoldoende bewust van de uitdagingen én de kansen die daardoor ontstaan. “Dat vraagt om een heldere communicatieaanpak”, vertelt Maria de Wit, als communicatieadviseur betrokken bij de Regio Deal. “Met de Regio Deal hebben we een unieke kans om de brede welvaart te versterken. Het is belangrijk om die ambitie op een heldere en samenhangende manier over te brengen naar uiteenlopende doelgroepen: van inwoners en ondernemers tot beleidsmakers en samenwerkingspartners. Want ‘brede welvaart’ is niet een term die meteen tot de verbeelding spreekt.”
Storytelling
“In de Regio Deal ben ik verantwoordelijk voor het coördineren van de communicatie, maar het is altijd een gezamenlijke inspanning: met de betrokken partijen hebben we de communicatiestrategie opgebouwd rond de drie thema’s: maritieme technologie, waterstof en kennis & talent, waarbij we niet alleen wilden informeren, maar ook enthousiasmeren en inspireren. Zo was storytelling een van de speerpunten in de communicatieaanpak: van feiten en cijfers naar ervaringsverhalen. Hoe ervaart een student bijvoorbeeld het nieuwe vak 3D-printen of drones toepassingen? Een goed verhaal inspireert en maakt het gemakkelijker om de doelgroepen te bereiken. En nodigt mensen uit om betrokken te raken bij de toekomst van onze regio. Sociale media, zoals de LinkedIn-pagina van de Regio Deal en de website www.kopregio.nl, spelen hierin een belangrijke rol. Hier brengen we de verhalen naar buiten en vergroten we onze zichtbaarheid. Inmiddels groeit onze achterban gestaag en dat versterkt de betrokkenheid van iedereen die aan de Regio Deal meewerkt.”
Goed onderwijs is faciliteren
Een van die partijen is het onderwijs. Rob Jaspers was al twintig jaar techniekdocent en vervult de komende vier jaar de rol van programmamanager Sterk Techniek Onderwijs (STO) van de kop van Noord-Holland. “Het STO-programma is een landelijk subsidietraject dat zich richt op het stimuleren van techniek en technologie in het onderwijs, legt Rob uit. “Dankzij STO hebben scholen een inhaalslag kunnen maken met machines en gereedschappen. De beroepen evolueren snel. Een automonteur moet nu bijna ook computertechnicus zijn, en een installateur moet zich bezig houden met complexe warmtepompen naast het ‘gewone’ leidingwerk. Ik ben een man van de onderwijspraktijk en heb een passie voor techniek. In mijn nieuwe rol als programmamanager voelt het soms alsof ik in de politiek werk. Maar met mijn achtergrond weet ik zeker dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren om leerlingen te kunnen faciliteren om allerlei mogelijkheden in de technieksector te ontdekken.”
Lef
“Dat faciliteren is onmisbaar om leerlingen goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt van de toekomst”, gaat Rob verder. “Dit vraagt om lef van scholen en directies. Het systeem duwt leerlingen nog te vaak in hokjes, met het diploma als belangrijkste doel, terwijl de arbeidsmarkt vraagt om creatieve makers. Het STO-programma staat voor samenwerkingen tussen scholen, bedrijven en de maatschappij. Op het Regius College, waar ik mijn werk heb kunnen doen, staat een prachtig nieuw technologielokaal. Hier kunnen andere scholen ook gebruik van maken. Scholen kunnen het zich niet meer permitteren om elkaar als concurrenten te zien, ze moeten samenwerken voor het beste onderwijs. Zo ook met het lokale bedrijfsleven. Met hybride docenten die hun praktijkervaring naar de klas brengen, inspirerende gastlessen, met leerlingen die direct in bedrijven aan de slag gaan voor stages of lesmodules en met creatieve oplossingen en flexibiliteit in roosters kunnen we jongeren intrinsiek motiveren en een toekomst vol mogelijkheden bieden. Samen bouwen we aan een dekkend aanbod, zonder verspilling van middelen. Dat is de kracht van samenwerken.”
80.000 thuiszittende kinderen
Wethouder Versluis is enthousiast over de nieuwe onderwijsplannen. “Als je bedenkt dat er op dit moment in Nederland zo’n 80.000 kinderen thuiszitten, dan weet je zeker dat het onderwijs moet veranderen. We moeten beter aansluiten op de behoeftes; leerlingen enthousiast maken, meer laten zien wat er mogelijk is en kansen bieden op de arbeidsmarkt.” Rob vult aan: “Voor sommige kinderen is deze tijd van oneindige mogelijkheden en sociale media overweldigend. Niks doen en afwachten is voor hen een veilige keuze. Aan ons de taak om het onderwijs uitnodigend te maken. Om ze onderdeel te maken van een maatschappij waarin ze verantwoordelijk en onmisbaar zijn.”
Maria tot slot: “Met de Regio Deal laten we zien wat er mogelijk is. Door inspirerende verhalen te delen, maken we kansen zichtbaar en nodigen we mensen uit om actief mee te denken over de toekomst van onze regio.”