Kennisplatform voor noord holland

Techport Innovation Centre ‘Een ontwikkel- en ontmoetingscentrum voor de toekomst’

Geplaatst op 17 december 2024

Met het Techport Innovation Centre creëert Techport voor de IJmond-regio een aantrekkelijke plek om te studeren, te werken, te ondernemen en te innoveren. Een plek voor bedrijven en scholen om samen te werken aan een duurzame en digitale maak- en onderhoudsindustrie. In gesprek met Patrick Swart, sinds 17 juni directeur van Techport.

Techport is dé publiek-private samenwerking van meer dan 100 bedrijven, scholen en overheden met als doel de eerste groene industriezone van Nederland te worden. De netwerkorganisatie is actief in de IJmond, een dynamische regio waarin de industrie voor de grote opgave staat om te verduurzamen. Techport stimuleert talentontwikkeling en zij-instroom, versnelt technologische innovatie en ontwikkelt regionaal opleidingsaanbod voor de banen van toekomst. Patrick: “Op initiatief van het bedrijfsleven worden er binnen Techport allerlei projecten opgestart. Met teams van studenten en bedrijven kijken we naar oplossingen voor bedrijfsmatige vraagstukken op het gebied van verduurzaming, de energietransitie, circulariteit en het realiseren van efficiencyverbeteringen. De realisatie van het Techport Innovation Centre is hierin een belangrijke stap voorwaarts. Het is een ontwikkel- en ontmoetingscentrum voor de technici van de toekomst, bedrijven, onderwijs en overheid.”

Van gymzaal tot centre

Het Techport Innovation Centre is te vinden in de voormalige gymzaal van het Nova College Scheepvaart in IJmuiden. Patrick: “Een logische plek, want het Nova College is founding partner van Techport. De inrichting, die overigens helemaal mobiel is, is nu bijna helemaal afgerond.” De zaal is omgetoverd tot een plek met vergaderruimtes, een podium, tribune en het staat er straks vol met technologische snufjes, zoals een volledig ingericht Sensor Lab. Patrick: “Dit lab is onderdeel van het Fieldlab Smart Energy project, dat mede mogelijk wordt gemaakt door een subsidie uit het Just Transition Fund IJmond. De maak- en onderhoudsindustrie in de IJmond stoot veel CO2 uit en kan grote efficiencyslagen maken in energiegebruik. Om de gevraagde energietransitie stevig in te zetten moeten zowel grootbedrijf als mkb-bedrijven onder andere zicht krijgen op het huidige eigen energieverbruik in haar productie- en onderhoudsprocessen. Met inzet van sensoren en de hieruit voortkomende data wordt inzichtelijk bij welke stappen de bedrijven uit de IJmond het meest gediend zijn.”

Inzetten van data

De doelstelling van Fieldlab Smart Energy is om slimme en nieuwe digitale technologieën die een bijdrage kunnen leveren aan schonere en slimmere bedrijfsprocessen, meer toegankelijk te maken voor het mkb-bedrijfsleven. Patrick: “Dit doet Techport door samen met zowel grootbedrijf als mkb-bedrijven en onderwijsinstellingen labs in te richten, te testen, resultaten te demonstreren en medewerkers van deze bedrijven te scholen op kennis en toepassing van nieuwe technologieën. Door deze activiteiten vanuit de Fieldlab samenwerking te ondernemen, wordt het functioneel inzetten van data laagdrempelig toegankelijk en inzetbaar. Zo kunnen bedrijven goedkoper, sneller, veiliger, schoner en flexibeler produceren.” Het is een voorbeeld van de vele voordelen die het lidmaatschap bij Techport voor bedrijven oplevert.

Onderwijs & bedrijfsleven

Terug naar het Techport Innovation Centre. Bedrijven en studenten uit de omgeving gebruiken het centrum nu al vaak om elkaar te ontmoeten. Verschillende ruimtes worden er gereserveerd voor onder andere vergaderingen, product-teams, brainstorms, kennissessies en workshops. Patrick: “Wij willen dat er zoveel mogelijk bedrijven, studenten en onderwijsinstellingen gebruikmaken van onze faciliteiten. Dat is wat we aanjagen en waarvoor we de kracht van ons netwerk gebruiken. Techport is ervoor om de aansluiting tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te versterken; het Techport Innovation Centre is echt een fysieke plek waar dit gebeurt. In de samenwerkingen komen we erachter wat de maak- en onderhoudsindustrie nodig heeft op het gebied van nieuwe kennis, competenties, skills en hoe deze het beste te matchen is met de kennis en afgestudeerden vanuit het onderwijs. We kijken dus heel erg naar welke vaardigheden er nodig zijn om de regio IJmond klaar te maken voor een groenere toekomst.”

Uitdagingen

Inmiddels bestaat het netwerk van Techport uit meer dan 100 bedrijven. Voor elkaar en voor het onderwijs, delen zij hun vragen, zorgen en kennis. Zij stellen hun bedrijven open, geven presentaties en dragen hun kennis over aan studenten en vice versa. Patrick: “Het is ongelooflijk als je ziet wat hier in de regio gebeurt en wat er allemaal nog gaat gebeuren. Zo wordt er hard gewerkt aan het aanleggen van windmolenparken op zee in verband met de Nederlandse energietransitie. Ook wordt hiervoor een speciale haven gerealiseerd; de Energiehaven IJmond. Deze nieuwe haven ligt straks aan de zeezijde van het Noordzeekanaal, vlak voor de sluizen van IJmuiden. Het zijn enorme projecten en de complexiteit van de bijbehorende vraagstukken zijn groot. Het is daarom belangrijk dat we elkaar weten te vinden, maar ook kunnen aantonen wat voor stappen we met elkaar aan het maken zijn. Ik pleit er daarom voor om met elkaar een nulmeting te doen om erachter te komen uit welke positie we vertrekken, waar we gezamenlijk naartoe willen en hoe we deze stappen moeten maken en meten. Op bedrijfsniveau zou je duurzaamheid nu al op bepaalde punten kunnen meten. Is bijvoorbeeld het wagenpark geëlektrificeerd? Liggen er zonnepanelen op het dak? Wordt er energie bespaard? Techport zou hierbij kunnen helpen en zo ook beter kunnen aantonen wat wij doen aan het verduurzamen van de regio.”

Samenwerken aan toekomst

Bedrijven, scholen en de overheid werken binnen Techport samen aan de toekomst van de industrie in de IJmond. Patrick: “Jaarlijks inspireren we meer dan 10.000 jongeren met de Techport Technologieweek, gastlessen, workshops en open dagen. Tientallen bedrijven zijn actief betrokken bij het onderwijs en geven samen met de onderwijspartners de onderwijsprogramma’s van techniekopleidingen vorm. Ook leveren bedrijven hybride docenten. Voor bedrijven is de samenwerking met Techport evenzeer vruchtbaar. Ze zijn beter in staat om nieuw talent te werven, de juiste set aan skills en competenties binnen te halen, medewerkers te behouden en zij-instromers aan te trekken. Op de mbo- en hbo-opleidingen van de aangesloten onderwijsinstellingen zijn skills based trainingen ontwikkeld die medewerkers bij- en omscholen voor een baan in de duurzame techniek. De Techport innovatieagenda stimuleert innovatie: grootbedrijf, mkb-ondernemers en startups werken samen met de onderwijspartners aan innovatieve toepassingen. Genoeg reden voor bedrijven om eens een kijkje te komen nemen in ons gloednieuwe Techport Innovation Centre!”

Meer informatie over Techport zie www.techport.nl. Meer info over het Innovation Centre zie techport.nl/innovationcentre. Het adres van het Techport Innovation Centre is Kanaalstraat 7 te IJmuiden.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: