Op zondag 18 september 2022 wordt de derde editie van Swim to Fight Cancer Haarlem gehouden en springen er weer honderden deelnemers jong en oud het Spaarne in om te zwemmen voor meer en beter onderzoek naar kanker.
Op donderdag 31 maart aanstaande wordt het zwemparcours op het Spaarne onder leiding van clean-up organisatie Stichting De Pinguïn en SUPmission alvast symbolisch schoongemaakt door de vrijwilligersorganisatie van Swim to Fight Cancer Haarlem. Deelnemers, organisatie, onderzoekers en Stichting Fight cancer zijn op die dag aanwezig om te vertellen waarom het zwemmen voor meer onderzoek naar kanker zo belangrijk is.
Inschrijving open op 31 maart
Op 31 maart a.s. gaat de inschrijving voor Swim to Fight Cancer Haarlem open. Er kunnen circa duizend zwemmers meedoen: jong, oud, sportief en minder sportief. Er kunnen meerdere afstanden gezwommen worden. Uiteindelijk is het doel om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar kanker.
Deelnemers kunnen zich vanaf 31 maart inschrijven via: https://www.fightcancer.nl/event/swim-to-fight-cancer-haarlem/doe-mee.
Onderzoek
Dit jaar steunt Swim to Fight Cancer Haarlem twee onderzoeken van Fight cancer:
1) Hartwig Medical Foundation, Radboud UMC, Antoni van Leeuwenhoek
Elk jaar krijgen 3.800 jongvolwassenen (18-39 jarigen) de diagnose kanker. Qua behandeling vallen ze nu tussen wal en schip: vaak krijgen ze dezelfde behandeling als oudere patiënten. Terwijl onderzoek laat zien dat hun tumoren biologisch niet per se hetzelfde zijn als die van volwassenen. De komende vier jaar brengt Hartwig Medical Foundation voor 1.000 patiënten met de nieuwste technieken het complete DNA van de tumor in beeld. Uitgebreide DNA-testen van een tumor kunnen behandelend artsen extra informatie geven over klinisch relevante eigenschappen van de tumor (biomarkers) die voorspellend kunnen zijn voor een gunstige reactie op een behandeling. Veranderingen in het genetische profiel (mutaties) kunnen soms aanknopingspunten geven voor een behandeling die rechtstreeks aangrijpt op deze mutaties. In dit geval wordt er van doelgerichte of targeted therapie gesproken. Daarnaast kunnen de DNA-testen patiënten selecteren voor studies of experimentele medicatie. De onderzoekers willen met 20 ziekenhuizen door het hele land samen gaan werken voor de selectie van patiënten, waaronder het AvL en Radboud UMC
2) Het ontwikkelen van een vaccin voor kanker o.l.v. Prof. Dr. Arjan W. Griffioen (Amsterdam UMC).
Ons afweersysteem kan alles herkennen wat lichaamsvreemd is en beschermt ons zo tegen bijvoorbeeld ziekteverwekkers. Ons afweersysteem is zó efficiënt dat het zelfs kan herkennen wanneer lichaamscellen zich ontwikkelen als kankercellen. Dit bracht Prof. Dr. Arjan Griffioen en zijn team ertoe het eigen afweersysteem versterkt in te zetten tegen tumoren. Zij hebben een techniek ontwikkeld, waarbij ze de immunologische afweer opzetten tegen de bloedvaten in de tumor. Deze bloedvaten verschillen van die in gezonde weefsels. Met een vaccinatie tegen deze verschillen kan ons eigen immuunsysteem de tumor herkennen en afbreken.
Kosten en donaties
De donaties die door de zwemmers worden opgehaald, gaan naar een aparte rekening en gaan direct naar het kankeronderzoek van Stichting Fight cancer.
Het inschrijfgeld bedraagt 75 euro voor de 2 en 4 km, 25 euro voor de familyswim en 1000 euro voor bedrijventeams. Het inschrijfgeld is bestemd voor de organisatie van een veilig zwemparcours met hulpdiensten en elke deelnemer ontvangt een badmuts, medaille en badcape. Er is tevens entertainment en horeca langs het zwemparcours.
Doneren of sponsoren
De organisatie roept ook sponsoren en bedrijven op om zich bij de vrijwilligersorganisatie te melden om materialen te leveren, de swim te sponsoren of met hun bedrijf in een team mee te zwemmen. Er komt hiervoor nog een speciale informatieavond voor sponsoren op 13 april a.s. in de Koepel.
Vrijwilligers
De vrijwilligersorganisatie is een gedreven en ondernemend team met de ambitie om ook dit jaar weer een groot zwemspektakel neer te zetten. In 2018 is er een half miljoen euro aan donaties opgehaald in Haarlem. Dit jaar wil de organisatie het bedrag graag verdubbelen.
Het vrijwilligersteam bestaat uit ondernemers, event organisatoren, zwemfanaten en betrokken inwoners van Haarlem. Iedereen zet zich in met een eigen intrinsieke motivatie.