Tekenen en rekenen – daar komt het voor de vijftien mensen bij Stemar Engineering uit Alkmaar in het kort op neer. Graag wel lekker technisch en liefst ook nog complex: er rollen al 45 jaar ontwerpen voor steeds geavanceerdere technische installaties van de band. “Denk niet dat we al die tijd stil hebben gezeten. Integendeel, we groeien juist mee met onze klanten.”
Het gonst van de knowhow bij Stemar Engineering. En dat moet je heel letterlijk nemen. “Kennis overdragen is een van onze speerpunten. Daar nemen al onze mensen nadrukkelijk de tijd voor. Zeker in de werktuigbouwkunde is ervaring van onmisbare waarde. En dus koppelen we jonge werktuigbouwkundigen altijd aan senior medewerkers. Tegelijkertijd brengen de net afgestudeerden ook weer kennis mee over nieuwe digitale toepassingen – zo versterken onze duo’s elkaar over en weer”, legt Sjors van Kuipers uit. Samen met compagnon Mark Rood nam hij in 2007 Stemar Engineering over van oprichter Hans Spruijt. Onder hun klanten zijn grote multinationals als Tata Steel, Shell en Total, maar ook MKB-bedrijven uit de regio.
Boorplatform
Tekenen gebeurt zeker niet alleen aan de tekentafel. De ingenieurs vliegen in opdracht van hun klanten mee naar de boorplatforms om de situatie ter plekke met 3D-scanners op te nemen. “Met zo’n scanner is het resultaat van de opname heel precies en nauwkeurig. Omdat de ingenieur zelf de meting doet, kan hij op locatie ook mogelijke knelpunten tackelen voor hij aan de slag gaat met het ontwerp”, vertelt Rood. Een mooi voorbeeld van hoe de ingenieurs van Stemar Engineering concreet toegevoegde waarde leveren voor de klant. “We zijn om die reden vrij makkelijk in staat om ons hier in Nederland te handhaven. We opereren concurrerend, de lagelonenlanden zijn voor ons beslist geen bedreiging. Dat zit hem in onze knowhow, onze automatisering en onze communicatie”, zegt Van Kuipers.
Krenten uit de pap
Net wat efficiënter, net wat nauwkeuriger, net wat creatiever. Terugkerende klanten weten precies waarom ze Stemar Engineering trouw blijven. “Daar zijn we ons ook terdege van bewust”, zegt Rood. “En daarom scherpen we onze aanpak ook steeds weer aan. Waar zien we nog verbetermogelijkheden? Welke innovaties omarmen we, welke nieuwe ontwikkelingen implementeren we? Dan pakken we wel de krenten uit de pap. Zo werken we nu grotendeels agile, maar niet helemaal: we doen de scrums en stand-ups vooral om maximaal te profiteren van de kennis van al onze medewerkers. Zo bezien is elk project teamwork.”
Op zoek naar risico
Stemar Engineering leest als een spannend jongensboek waarin de hoofdpersoon halsbrekende toeren uithaalt, puur en alleen om het avontuur. Van Kuipers: “Toegegeven: we houden wel van wat spanning. Hoe ingewikkelder, hoe beter, zou ik haast zeggen. Beperken van grote afbreukrisico’s in specifieke processen bij klanten: daarin zit voor ons het avontuur. Wij zoeken dus graag risico’s op, maar juist wel om ze te voorkomen!”