“Er hangen in Nederland nog twintig miljoen oude TL-buizen. Die willen we allemaal gaan ombouwen naar LED.” Peter Boer, commercieel manager bij SPIE e-fficient buildings, vertelt dat SPIE in samenwerking met GreenFox een hele mooie oplossing heeft gevonden om dat ambitieuze doel te verwezenlijken.
“De bestaande armaturen die overal in Nederland nog hangen in kantoren, loodsen en bedrijfshallen, hoeven niet weggehaald te worden. Het zijn vaak metalen armaturen die ontzettend lang meegaan: dat is geen afval, dat kan gewoon gebruikt blijven worden. Wij kunnen de TL-verlichting die daarin hangt, eenvoudig verwisselen voor LED-verlichting.” Deze LED-verlichting levert maar liefst 100.000 branduren, er zit tien jaar garantie op en het is te krijgen in elke kleur die de gebruiker maar wenst.
“En nu komt het allermooiste: de LED-buizen worden maatschappelijk verantwoord geproduceerd in Nederland, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik ben daar zó blij mee: wij vinden dat dat óók onderdeel is van de circulaire economie.” SPIE heeft zich bovendien gecommitteerd aan social return: vijf procent van de omzet van het bedrijf gaat terug de maatschappij in en wordt ingezet om de samenleving vooruit te helpen.
Kweekvijver voor SPIE
Peter Boer leerde de oprichter van GreenFox kennen bij TU Delft. “Ik vond het meteen een prachtig concept. We hebben een deel van het bedrijf overgenomen, de oprichter is nog steeds betrokken als ontwikkelaar, wij verzorgen de verkoop en de installatie van de verlichting. We hebben het er heel druk mee, samen met onze monteurs.”
Die monteurs zijn eveneens de koning te rijk, weet de commercieel manager. “We hebben nu bij SPIE een kweekvijver van mensen die een kans krijgen zich verder te ontwikkelen en daar enorm trots op zijn. Zij vertellen ons: ‘ik tel weer mee’ en: ‘ik heb nu een échte baan’.” SPIE werkt samen met het UWV en neemt de mensen in dienst als leerling-monteur. “Onze eigen SPIE Academy is Rijks-erkend: bij ons halen ze echte diploma’s. De verlichting voldoet bovendien natuurlijk aan alle eisen: alle keurmerken zijn gewaarborgd door instanties als TNO en TÜV. We zullen er niet rijk van worden: de productie en installatie duurt misschien iets langer, maar wij hebben natuurlijk zelf ook behoefte aan technisch personeel en investeren graag in onze monteurs.”
Besparen door slimme LED’s
Die monteurs komen op de mooiste plekken, want onder de LED-klanten zijn onder andere TU Delft, Heineken, AFM en MVO Nederland. “Voor de Haagse Tram Maatschappij (HTM) gaan we de verlichting op stations ombouwen. En we zijn bezig met het ontwikkelen van lichtoplossingen voor tuinders: die hebben in hun kassen lampen van 500 Watt per stuk hangen, enorme energieslurpers. Wij willen die vervangen zonder de kas om hoeven te bouwen. Dat scheelt de tuinders veel geld.”
Hoe meer klanten, hoe groter het project wordt. “Als gevolg van het nationale Klimaatakkoord zijn bedrijven volop aan het verduurzamen, circulaire verlichting hoort daar gewoon bij.” Slimme extra’s levert SPIE ook. “Chips in de verlichting meten bijvoorbeeld temperatuur: hoe koeler de LED blijft, hoe langer die meegaat. Maar ook beweging detecteert zo’n chip. Op de Zuidas in Amsterdam kwam een bedrijf in een zeven verdiepingen hoog kantoor er zo achter dat drie verdiepingen niet efficiënt gebruikt werden: deze verhuren ze nu aan een ander bedrijf. Dat levert ook een mooie besparing op.”
Peter Boer werkt sinds juli 2017 bij SPIE en droomt en ademt inmiddels GreenFox. “Ik moet mijn werkgever echt complimenten maken, dat dit mogelijk kon worden gemaakt. GreenFox is nu een volledige afdeling binnen SPIE, ik ben verantwoordelijk voor de gehele commercie en kan me daar volledig op concentreren. Ik spreek natuurlijk heel veel mensen over ons concept en hoor nergens nee. Iedereen is zich bewust van de noodzaak. Dit slaat aan en dat is fantastisch, ook voor onze monteurs. Want niet de techniek maakt SPIE, maar de mensen.”