Kennisplatform voor noord holland

Samen stappen zetten richting toekomstbestendige bedrijventerreinen

Geplaatst op 8 januari 2025

Klimaatverandering: het brengt nu al vele uitdagingen met zich mee. Ook in Noord-Holland Noord. Ondernemers die geen stroomaansluiting krijgen voor hun nieuwe pand, of een kelder die onderstaat met water door de vele regen die valt. De vraag is: hoe maak je als ondernemer betere keuzes richting de toekomst en hoe zet je concrete stappen om te verduurzamen en mee te gaan in de energie- en klimaattransitie?

Steeds meer ondernemers zien de noodzaak van milieuvriendelijker ondernemen. Mariëlle de Munnik, Business Development Manager bij Rabobank ondersteunt ondernemers in Noord-Holland Noord richting een circulaire economie en het verduurzamen van bedrijventerreinen.

Mariëlle: “Door duurzaam te ondernemen draag je als ondernemer bij aan een betere wereld én aan de toekomst voor je bedrijf. Ik zie hier in de omgeving ondernemers echt grote stappen zetten op dat vlak. Maar voor anderen is dat nog lastig: waar begin je en waarin investeer je. Je kunt je geld tenslotte maar een keer uitgeven.” In de meeste gevallen vraagt verduurzaming dan ook om een investering: in geld, tijd of gedragsverandering. Maar uiteindelijk kan het een ondernemer veel opleveren: nieuwe zakelijke kansen en kostenbesparing door een lagere energierekening en minder verspilling.

Netcongestie

Terwijl ondernemers zich inzetten voor zonnepanelen of het elektrificeren van het wagenpark, heeft de overbelasting van het elektriciteitsnet, de netcongestie, gevolgen voor de duurzame plannen. Mariëlle: “Om deze uitdagingen aan te gaan, moeten we de manier waarop we energie produceren en verbruiken veranderen. En dat vraagt om samenwerking. Een transitie krijg je niet in je eentje van de grond.”

Hier in Noord-Holland zijn we een ondernemend volk. Toch kunnen we nog veel meer bereiken door beter samen te werken. Uit een onderzoek van Rabo Research blijkt dat ondernemers zich hier nog beter kunnen organiseren, door samen te werken met overheden en onderwijs. Zo kunnen we echt grote stappen zetten.

Die samenwerking probeert Rabobank ook zelf op te zetten, bij bijvoorbeeld bedrijventerreinen. “Onlangs sloten we een Green Deal met Ondernemersvereniging Den Helder afdeling Kooypunt, Gemeente Den Helder en Port of Den Helder The Netherlands. “Daarin proberen we gezamenlijk op bedrijventerrein Kooypunt te helpen met inzicht in stroomgebruik en ruimte op het stroomnet. Zo lieten we onder andere onderzoeken hoeveel stroom welke ondernemer per kwartier gebruikt. Als je al die data over elkaar legt, blijkt er echt nog wel ruimte te zijn voor toekomstplannen. Onze partners Alexander Jacobs van NewEnergyCoalition en kwartiermaker Arnold Boon presenteerde de resultaten van dit onderzoek tijdens een inspirerende bijeenkomst in Den Helder.”

En op bedrijventerrein WestFrisia in Zwaag is collega René de Visser zelfs al een stap verder. Daar hebben ondernemers hun krachten inmiddels gebundeld en een energiecoöperatie opgericht. De samenwerkende aanpak biedt wat Mariëlle betreft een goede kans voor andere bedrijvenparken. “Door slim samen te werken kunnen we uitdagingen aanpakken. We moeten deze terreinen toekomstbestendig maken, willen de ondernemers kunnen blijven ondernemen.”

Waar moet ik beginnen?

Een vraag die Mariëlle vaker krijgt. “Begin met meten! Want met het juiste inzicht weet je hoe je er echt voorstaat en kun je veel beter keuzes maken richting de toekomst.” Ze legt uit: “Er zijn drie waardes die elke ondernemer moet kennen binnen zijn bedrijf: de kwartierdata – dit zijn de meterstanden per kwartier, op te vragen bij de energieleverancier -, je waterverbruik en de hoeveelheid afval, waarbij je onderscheid maakt in restafval en je overige afval.

“Want waar we nu vooral nog de problemen voelen van de netcongestie, moeten we ook vooruit blijven kijken. De komende jaren zullen we te maken krijgen met een drinkwatertekort in onze provincie. En ook een tekort aan kritieke grondstoffen zoals lithium en zilver, die essentieel zijn voor de energietransitie, maar ook voor de bedrijfscontinuïteit. Deze stoffen zitten gewoon in je telefoon en laptop en gebruik je dus dagelijks als ondernemer.”

“Het zijn uitdagingen die we niet kunnen negeren. Het is belangrijk dat ondernemers nu al beginnen met nadenken over hoe ze hun bedrijfsvoering kunnen aanpassen om deze toekomstige problemen het hoofd te bieden. Door proactief te handelen en samen te werken, kunnen we niet alleen deze uitdagingen overwinnen, maar ook nieuwe kansen creëren voor duurzame groei en innovatie. Moet je eens kijken wat dat voor onze regio doet.”

Ben je ondernemer en wil je graag met Rabobank in gesprek over hulp bij het verduurzamen van het bedrijventerrein waar jij gevestigd bent? Neem dan via jouw ondernemersvereniging contact met ons op. Mariëlle de Munnik e-mail: Marielle.de.Munnik@rabobank.nl

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: