Flexibel en inventief. Als ze zich ergens echt in verbeterd hebben bij Quant Consultancy Electronics de afgelopen twee jaar dan is dat het. Grote tekorten aan onderdelen, logistieke problemen en wereldwijde schaarste aan arbeidskrachten: door de coronacrisis is het continu alle hens aan dek. “Maar we denken nu nog meer out of the box, en dat is een pluspunt.”
De elektronische aansturing van kleine en grotere machines ontwerpen en fabriceren: dat doen ze bij Quant Consultancy Electronics in Alkmaar. Dankzij uitgekiende combinaties van speciaal geschreven software, slimme chips en dito elektronische onderdeeltjes werken ze indirect mee aan de productie van innovatieve trapliften, koffiemachines en zonnepanelen, om maar wat te noemen. “Door het wereldwijde tekort aan chips, maar zeker ook door het groeiende tekort aan allerlei kleine maar noodzakelijke onderdelen werd het in de loop van de coronacrisis voor ons steeds moeilijker om nog ‘gewoon’ te produceren. Want ja, onderdeel X was simpelweg niet meer te krijgen”, legt directeur Léon van der Velden uit.
Alternatieve route
Dat vraagt om snel en vooral inventief schakelen. En daar blijken ze bij Quant behoorlijk bedreven in. “Eerst zoeken we uit wat onderdeel X precies moet kunnen. Op basis van die functionaliteit gaan we kijken welke onderdelen die nog wél te krijgen zijn dat ook kunnen. En dan is het een kwestie van zo snel mogelijk bestellen en een voorraad aanleggen”, vertelt hij. Die alternatieve route bewandelen ze altijd in overleg met de klant – er is namelijk altijd een miniem risico dat wat op papier wél kan, in het echt niet lukt. “Onze opdrachtgevers vertrouwen op ons oordeel.” Die aanpak betaalt zich nu uit: bij Quant kunnen ze voor veel opdrachtgevers nog prima aan de vraag voldoen. “Ook al is dat soms met wat vertraging. De logistieke problemen die corona veroorzaakt – havens in China dicht, een tekort aan mankracht bij laden en lossen door quarantaines en besmettingen, een wereldwijd tekort aan containers – daar moeten we het gewoon mee doen”, vertelt directeur Fred Hink.
Slimme koppen
De coronapandemie heeft een gigantische disbalans gecreëerd tussen vraag en aanbod. “Vanuit het idee dat corona de economie op een lager pitje zou zetten is de productie van heel veel zaken afgeschaald. Niet alleen chips, ook kunststof, houten materialen. In de praktijk blijkt de vraag naar dat alles juist exponentieel toegenomen. Het effect daarvan – stijgende prijzen, grote tekorten – gaan we nog zeker tot 2023 voelen”, zegt Hink. Om daarmee te dealen moet je kortom een plan hebben. En dat hebben ze bij Quant. “Allereerst focussen we meer dan vroeger op het aanhouden van voldoende voorraad. We kopen vroegtijdig en veel in. Je kunt het maar beter in huis hebben. Daarnaast kijken we breder naar wie kan leveren en doen we ook zaken met duurdere brokers. En we zetten dus volop in op redesign”, zegt Van der Velden.
Creatief maakt slagvaardig
Dankzij de vele slimme koppen bij Quant lukt dat laatste zeker. “Expertise en knowhow: onze medewerkers zijn allemaal hoogopgeleid. Concurrenten die alleen op productie zaten, hebben het lastiger, zal ik maar zeggen.” Van der Velden en Hink stellen zelf nu ook elektronische componenten samen – het klassieke handwerk dus. Want hoe minder afhankelijk van de levering van specifieke onderdelen, hoe flexibeler en slagvaardiger ze zijn. “Hergebruik van onderdelen, workarounds bedenken… Creativiteit is een absolute vereiste anno 2022. En dat blijft ook nog wel even zo.”