Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag, een initiatief van de VN waarop wereldwijd aandacht is voor de urgentie van wereldwijde honger en voedselonzekerheid. Bij de World Food Day Show in Pakhuis de Zwijger op maandag 17 oktober worden uiteenlopende manieren waarop lokale voedselsystemen oplossingen kunnen bieden onderzocht. Bezoekers krijgen aan de hand van een film en internationaal nagesprek een inkijkje in de problematiek én mogelijke oplossingen. Journalist Nicole Terborg zit de avond voor. Aan de hand van de nationale première van de film The Future of Food (2022) van Hidde Boersma (wetenschapsjournalist en founder Sugar Rush Film), Joris Lohman (Food Hub) en regisseur Karsten de Vreugd komen verschillende denkstromen aan bod.
Steeds meer mensen hebben wereldwijd te kampen met voedseltekorten en een slechte toegang tot voldoende voedzaam eten. Klimaatverandering, teruglopende biodiversiteit, politiek instabiele situaties en stijgende voedselprijzen maken dat een goede maaltijd voor steeds meer mensen geen vanzelfsprekendheid is. Wie ooit wat leest over de toekomst van voedsel, of het debat volgt over de landbouw, weet dat er (onder meer) twee denkstromen zijn: die van de ‘profeet’, die stelt dat we meer in harmonie met de natuur moeten leven, en die van de ’tovenaar’ die zegt dat innovatie en meer technologie de oplossing gaan bieden. Het programma neemt de bezoeker mee in dit vraagstuk.
The Future of Food: de profeet en de tovenaar
In The Future of Food gaan tovenaar – Hidde Boersma -en profeet – Joris Lohman – het gevecht aan. Joris gelooft dat de wereld zich zou moeten richten op een leven dat meer in harmonie is met de natuur en Hidde denkt dat we onze voedselproductie nog verder moeten intensiveren om zo ruimte te creëren voor de natuur. Hidde en Joris proberen het verlammende effect te laten zien dat deze tegenstelling heeft op daadwerkelijk actie om het voedselsysteem te verduurzamen. De zoektocht brengt hen via de akkers van Flevoland naar de kassen in Wageningen, en uiteindelijk naar het platteland van Ghana. Lukt het hen de ideologische strijd te beslechten, en met een antwoord terug te keren in Nederland?
Internationaal nagesprek
Ontwikkelingssamenwerking en beleid zijn vaak geënt op één van de twee denkstromen. Maar hoe kunnen deze worden vormgegeven op een manier die optimaal is voor de lokale omstandigheden? In een internationaal nagesprek komen de consequenties van het denken in deze twee stromingen voor boeren en organisaties die rechtstreeks te maken hebben met de praktijk aan bod. De filmmakers, Madelon Meijer (beleidsadviseur landbouw en voedsel voor Oxfam Novib) en de Zuid-Soedanese Oget Rwot Denish, onder andere pleitbezorger van Hold the Child Organization, gaan hierover in gesprek. Lukt het om mensen in het Globale Zuiden de ruimte te geven om lokale voedselsystemen tot stand te brengen? Tweede Kamerlid Derk Boswijk (landbouwwoordvoerder CDA) is ook aanwezig en gaat in op de rol van Nederland in de ontwikkeling van duurzame voedselsystemen wereldwijd.