Den Haag – In reactie op de oproep van de chemiesector in de Rotterdamse haven om de invoering van de plasticbelasting te schrappen, benadrukt Solinatra Europe BV, ontwikkelaar van een natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic, het belang van deze maatregel. De plasticbelasting is een essentiële stimulans om bedrijven te helpen de overstap naar duurzame materialen te maken. De chemische industrie waarschuwt dat de plasticbelasting de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven onder druk zet, mede door de hoge energieprijzen en de relatief hogere kosten van bio-grondstoffen ten opzichte van fossiele alternatieven. Dit zou kunnen leiden tot productieverschuivingen naar landen met lagere kosten, zoals de Verenigde Staten. Ook wijst de sector op de beperkte effectiviteit van recycling, aangezien plastic slechts in beperkte mate kan worden hergebruikt.
Focus op de werkelijke uitdaging: energieprijzen
De kern van het probleem ligt echter niet bij bio grondstoffen, maar bij de hoge energieprijzen in Nederland in vergelijking met andere landen. “Als de concurrentiepositie van de chemiesector onder druk staat, moet de overheid zich richten op het verlagen van energiekosten,” stelt Robert de Jong, CEO van Solinatra. “Dat zou bedrijven versterken zonder concessies te doen aan de noodzakelijke stap richting een duurzamer materiaalgebruik.”
De ware kosten van plastic
De productie van fossiel plastic brengt aanzienlijke verborgen kosten met zich mee, die nu grotendeels door de belastingbetaler worden gedragen. Denk aan gezondheidsschade door luchtvervuiling, CO₂-uitstoot en de schadelijke impact van microplastics.
Het principe van True Costing maakt deze kosten inzichtelijk door niet alleen de directe productiekosten, maar ook de maatschappelijke impact mee te rekenen. In tegenstelling tot fossiele plastics biedt bio-plastic een duurzamer alternatief dat hernieuwbaar en volledig biologisch afbreekbaar is.
“De totale kosten die fossiel plastic met zich meebrengt, zijn onder aan de streep veel hoger dan de kosten van biomaterialen, zelfs als de productie van bioplastics momenteel iets duurder is,” aldus De Jong. Hij voegt hieraan toe: “Sinds 1 januari 2021 draagt Nederland al bij aan de Europese Unie op basis van de hoeveelheid niet-gerecycled plastic verpakkingsafval. Deze kosten worden nu betaald uit algemene belastingmiddelen en niet direct doorberekend aan producenten. De geplande plasticheffing vanaf 2028 is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om plastic circulair te maken. Het is terecht dat de kosten worden verschoven naar de vervuilers en niet naar de consument.”
Oproep tot samenwerking en actie
Met bedrijven als Avantium, Total Energies Corbion en Solinatra behoort Nederland tot de wereldwijde koplopers in bio-plastics. Er zijn daarmee in ons eigen land al een tal van mogelijkheden tot samenwerking met bedrijven die zich willen inzetten voor een schonere, duurzamere toekomst.
Solinatra roept de chemiesector in Rotterdam op om de plasticbelasting niet als een bedreiging, maar als een kans te zien. “De markt is klaar voor duurzame alternatieven, en bedrijven die nu inzetten op innovatie zullen de winnaars van de toekomst zijn,” stelt De Jong. “De verlaging van energiekosten moet absoluut een prioriteit zijn, maar dat mag niet ten koste gaan van noodzakelijke milieumaatregelen. Nederland heeft de kans om zijn leiderschap op het gebied van duurzame materialen verder uit te bouwen. Door krachten te bundelen met innovatieve bedrijven, kan de chemische industrie bijdragen aan een toekomst zonder vervuilende plastics.”
Over Solinatra Europe BV
Solinatra ontwikkelt en produceert bio-based en biologisch afbreekbare materialen als duurzaam alternatief voor fossiele plastics. Sinds 2018 werkt Solinatra aan volledig natuurlijke en afbreekbare materialen, die wereldwijd worden toegepast. Met een sterke focus op innovatie en milieuverantwoordelijkheid draagt Solinatra bij aan een circulaire economie en de vermindering van plasticvervuiling.
Voor meer informatie bezoek: https://www.solinatra.com/