Met een online talkshow vol snelheid en dynamiek presenteerden ORAM en Port Amsterdam op 4 februari midden in de Week van de Circulaire Economie voor een breder publiek het programma. Met dit netwerk willen de twee organisaties de activiteiten van deze bedrijven in de circulaire economie in groot Amsterdam op de kaart zetten en verbindingen leggen tussen bedrijven en overheden. IJkpunt zijn de ambities van de gemeente Amsterdam, Provincie Noord-Holland en het Rijk om in 2050 volledig circulair te zijn. Tijdens de talkshow bleek dat de Amsterdamse regio goede kaarten in handen heeft om een van de belangrijkste circulaire industriële hubs in Nederland te worden.
Gedurende het evenement kwamen een aantal bedrijven die circulariteit in hun DNA hebben aan het woord. Zo kwamen Niels van Stralen (CEO ChainCraft), Miklas Dronkers (CEO bij Crown Van Gelder), Suzanne van den Noort (programma Circulair Provincie Noord-Holland), Edo Gerbrands (Trader Feedstock Greenergy), Jeanette Ozinga (Milieurecht Advocaat Ozinga Advocaten) en Frank Tazelaar (Hoofd Duurzaamheid Gemeente Amsterdam) aan bod.
Meest duurzame haven in de wereld
Ook is er bij de geïnterviewde CEO’s geen gebrek aan ambitie, bij hen zit ‘circulair’ al decennia in de genen. De papierkringloop van Crown Van Gelder was al circulair toen het woord nog niets eens bestond. CEO Miklas Dronkers vertelt trots over de continue nieuwe innovaties die het bedrijf doet. Nieuw is bijvoorbeeld de productie van papier uit suikerbietenpulp. De jonge ondernemer Niels van Stralen produceert met ChainCraft vetzuren uit organische reststromen (GFT-afval) van huishoudens en bedrijven. Hiermee verduurzaamt ChainCraft de voedselketens. Chaincraft is sinds 2013 gevestigd in de Amsterdamse haven, zette haar pilot plant op in Prodock en kent sindsdien een sterke groei.
Verduurzaming
Edo Gerbrands van Greenergy zet onder andere frituurvet en afgekeurde margarines om in biodiesel. Dankzij zijn buurman in de haven, Oiltanking, kan Gerbrands efficiënt gebruik maken van de steigercapaciteiten en infrastructuur. Alle ondernemers hechtten enorm aan samenwerking en willen deze dankzij het nieuwe circulaire netwerk ook uitbreiden met unusual suspects. ‘Wij denken niet in concurrenten, wij willen bruggen slaan, waarom kunnen we niet de meest duurzame haven van de wereld zijn?’, aldus Gerbrands.
Samenwerken
Ook de provincie Noord-Holland zet sterk in op de circulaire industrie. Ze heeft daarom een een actieagenda Circulaire Economie 2021 – 2025 opgesteld. Volgens Suzanne van den Noort gaat de transitie naar een circulaire economie niet vanzelf. Samenwerken is onontbeerlijk om deze ambitie te bereiken. De provincie zoekt juist naar die samenwerking met medeoverheden, bedrijven en kennisinstellingen.
Wet– en regelgeving anders interpreteren
Ondanks de grote ambities bij de ciruclaire bedrijven in de Amsterdamse haven, loopt het bij sommige ambities nog wel eens spaak met de huidige wet- en regelgeving. Jeanette Ozinga begeleidt bedrijven bij deze ingewikkelde regelgeving. Ozinga wil meer duidelijkheid creëren en de knelpunten in de huidige wetgeving benoemen. Wet- en regelgeving loopt achter en is veelal niet ingericht op de snelle ontwikkelingen binnen de circulaire economie.
Hoop
Toch gloort er langzaam hoop aan deze horizon, als het aan Amsterdam ligt. Frank Tazelaar, van gemeente Amsterdam, geeft aan dat hij zich kan voorstellen dat een andere interpretatie van regelgeving wenselijk is, vooral wanneer de Amsterdamse haven nieuwe bedrijven wil aantrekken. Onlangs is er ook een motie in de gemeenteraad van Amsterdam aangenomen om binnen de wet- en regelgeving meer experimenten toe te laten.
Na de talkshow was er gelegenheid tot online netwerken in break out rooms. Dit bleek een succesvol experiment. Alles begint bij kennismaking en de verbinding blijven zoeken, juist in deze tijd.