“Je voelt dat er iets bijzonders gebeurt, als je hier door de poort loopt en op de middenstip staat. Er is hier geschiedenis geschreven.” Aan het woord is Kim Tyrakis, communicatieadviseur bij het Olympisch Stadion. In dit Olympische jaar 2020 is er extra aandacht voor het stadion, dat werd gebouwd voor de Olympische Zomerspelen in 1928.
“Dat waren hele bijzondere Spelen”, weet Kim. “Het vuur, hét symbool van de Spelen, werd voor het eerst aangestoken en vrouwen mochten voor het eerst meedoen. Wisten jullie trouwens dat het blauwe bord met een P voor parkeren hier is uitgevonden?” Kim vertelt honderduit over alle gebeurtenissen. “Het Bevrijdingsfeest vond hier plaats, de verloving van Juliana en Bernhard, het WK wielrennen, de start van de Tour de France in 1954, belangrijke wedstrijden van Ajax…” Kim is onderdeel van een bevlogen team van tien mensen. “We verzetten veel werk met z’n allen, samen krijgen we alles voor elkaar. Dat is ook te danken aan onze eigenwijze Amsterdamse aanpak”, glimlacht Kim. Voorbeelden als de Coolste baan van Nederland, dance-event The Flying Dutch en concerten van Leonard Cohen, de Jeugd van tegenwoordig en Tino Martin, getuigen van het succes van die aanpak.
Volk in actie
In de jaren negentig waren er nog plannen om het stadion te slopen. “Heineken-directeur Piet Kranenberg richtte een actiegroep op die de Nederlandse bevolking bewoog om tegen het besluit in te gaan. Met succes: het stadion werd op de Monumentenlijst gezet en in 2000 heropend. Het doel was om de exploitatie te waarborgen door volop evenementen te organiseren. Zo vond het EK atletiek hier plaats in 2016 en in 2018 het WK allround schaatsen. Heel bijzonder voor een stadion dat oorspronkelijk gebouwd is voor Zomerspelen!”
Inmiddels vindt er veel breedtesport plaats: van schoolsportdagen tot de start en finish van de Amsterdam Marathon. “Het is officieel een atletiekstadion, maar de afgelopen twee jaar speelde Ajax hier in de voorbereiding oefenwedstrijden.”
‘Stad groeit naar ons toe’
Er wordt ook veelvuldig gebruikgemaakt van de mogelijkheid om zakelijke evenementen te organiseren. “We hebben vernieuwde ruimtes en zalen waar vergaderingen en presentaties worden houden. De stad groeit letterlijk naar ons toe en bedrijven uit de buurt vinden het inspirerend om hier samen te komen: dit is de enige Olympische grond in Nederland.”
In het stadion zetelen bovendien allerlei bedrijven. Kim noemt er een paar: “Het magazine Helden, een sportschool, de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), de Johan Cruyff Foundation, maar ook Mama Kelly, een roze restaurant.”
Olympisch jaar 2020
Ook in dit Olympisch jaar wordt van alles georganiseerd. Kim: “Ons doel is om evenementen neer te zetten die bijdragen aan een collectief geheugen, passend bij de kernwaarden waar het Olympisch Stadion voor staat: persoonlijk, authentiek, stijlvol en verrassend. Veel organisaties komen naar ons toe: zij willen het bijzondere gevoel van het stadion toevoegen aan hun evenement. De Gemeente Amsterdam organiseert hier bijvoorbeeld de public viewing van het EK voetbal 2020. De poulewedstrijden van het Nederlands elftal worden in de Arena gespeeld, maar kunnen hier worden bekeken in een speciale Fanzone.”
‘Iedereen is welkom’
Het team vindt ook de maatschappelijke rol belangrijk. “We houden bijvoorbeeld jaarlijks de Landelijke Rollatorloop, waarbij deelnemers 400, 1500 of 2400 meter afleggen en een gezellige dag hebben. Vorig jaar kwam Imca Marina zingen en iedereen krijgt een medaille en oorkonde.” Ook is de Nationale Sportherdenking op 4 mei in het stadion. “Om alle sporters te eren die tijdens de oorlog zijn omgekomen. Onder andere NOC-NSF en Ajax zijn er ieder jaar bij. Het begint om 12.00 uur en iedereen is welkom.”
Kortom: geen dag is hetzelfde. “Er is altijd reuring en dynamiek.” Dat kunnen we bevestigen: tijdens ons gesprek met Kim zien we Paralympiërs sprintjes trekken en speerwerpen. “Bijzonder hè? Het is onze missie om heel Nederland mee te laten genieten van deze bijzondere sfeer. Wij nodigen iedereen uit om hier samen geschiedenis te schrijven. Als je hier iets organiseert, is het voor de eeuwigheid.”