Sinds de oprichting in 2019 is Power Knot Nederland leverancier van machines die een aanzienlijke bijdrage leveren aan het betaalbaar en milieubewust verwerken van organisch- en/of keukenafval. Als gedreven commercieel directeur is Dave Huese, vanuit zijn achtergrond in de afvalverwerkingsindustrie, bijzonder enthousiast over de mogelijkheden en vertelt hij graag wat meer over Power Knot en biovergisting.
Overal waar voedsel wordt bereid, komt afval vrij. Zo’n vijftig procent van al het bedrijfsmatige afval (met name bij horeca, evenementen en bedrijfsrestaurants in kantoren, ziekenhuizen en grote (zorg)instellingen) bestaat uit bioafval, ook wel swill, organisch- en/of keukenafval genoemd. Hoe mooi zou het zijn als voor dit natte, zware en onhygiënische afval een werkbare, betaalbare en slimme oplossing zou worden bedacht. Het is namelijk heel goed afbreekbaar, of te verwerken tot een nieuwe grondstof. Dat proces heet biovergisting.
Organisaties die kosten, ongedierte, ongemak en CO2 willen besparen kunnen met de LFC Biodigesters van Power Knot dit proces inzetten en hun bioafval binnen 24 uur volledig verteren. Daarbij blijft alleen nog ‘grijs water’ over, dat legaal via het riool mag worden afgevoerd. Biovergisting vermindert de hoeveelheid restafval aanzienlijk, draagt daarmee bij aan een duurzame en circulaire economie en voldoet aan alle wet- en regelgeving.
Biovergisting als toekomst
Steeds meer ondernemers willen anno 2022 hun afval zelf op een milieubewuste manier inzamelen en verwerken. Dave Huese: “Biovergisting als proces en onze LFC Biodigesters zijn daarbij een praktisch alternatief voor de traditionele afvoer van voedsel. Alles wat je kunt eten, inclusief fruit, groenten, vlees, vis, kaas, brood, rijst en noedels, kan in de LFC Biodigester en zowel rauw als gekookt biologisch worden opgelost en verteerd. Het oxidatieproces is volledig ‘groen’ omdat er geen chemicaliën gebruikt worden. Het swill wordt niet gehakt, maar zodanig afgebroken dat het vloeibaar wordt en als helder ‘residu’ de machine verlaat via het riool, wat wettelijk is toegestaan na onderzoek door adviesbureau TAUW. De Biodigester brengt het volume van restafval, de ophaal-frequentie en dus de kosten van het afval omlaag tot wel zestig procent. Bijzonder interessant voor onder andere grote hotels, restaurants en evenementenlocaties.”
Power Knot Nederland
Helemaal nieuw is het concept niet, maar er is in Nederland duidelijk nog sprake van een enorme groeimarkt en zowel de bekendheid met het proces van milieubewuste afvalverwerking als de specifieke rol van Power Knot daarin nemen snel toe. “En dat is niet ten onrechte”, stelt Huese. “Onze LFC Biodigesters verteren GFT-afval middels enzymen, zuurstof, warmte en water en zet het bioafval honderd procent om in onschadelijke gassen en grijs-water, dat gewoon op het riool (met vet-vang) geloosd mag worden. Power Knot bestaat al meer dan twaalf jaar en is wereldwijd bekend, alleen nog niet in NL. Er zijn in die tijd al meer dan zes versieverbeteringen doorgevoerd op de LFC Biodigesters en er zijn inmiddels acht modellen die echt in de hele wereld gebruikt worden, maar dus nog nieuw en nagenoeg onbekend zijn in NL. Daar moet verandering in komen”, besluit Huese, “want wachten op anderen tot we beter met de wereld omgaan heeft weinig zin.”
Kijk voor meer informatie over het proces, de LFC Biodigesters en de techniek erachter op PowerKnot.nl.