Innovatieve bedrijven, startups, kennisinstellingen en de Koninklijke Marine komen samen bij Metip in Den Helder voor de (door)ontwikkeling van maritieme technologie. De innovators werken aan hun eigen ideeën, inspireren elkaar en er zijn al meerdere kruisbestuivingen ontstaan. In een ruimte vol kleur, 3D-printers en prototypes vertelt programmamanager Paul Verbruggen over de ontwikkelingen die Metip in de eerste 3,5 jaar heeft doorgemaakt en over de kansen die er liggen voor de toekomst.
Metip werd in november 2021 opgericht vanuit de Regiodeal Maritiem Cluster Noordkop om via technologie een bijdrage te leveren aan de brede welvaart in de regio Noord-Holland Noord. “Vanaf dat moment hebben we startups aangetrokken die we helpen om van een goed prototype naar product en marktbetreding te gaan”, vertelt Paul. “Een aantal van onze ondernemingen heeft de groeifasen doorlopen en hun product succesvol op de markt gezet. Sommigen hebben ons zelfs alweer verlaten. In deze 3,5 jaar hebben we enorm veel geleerd. Bijvoorbeeld dat de scheidslijnen tussen de groeifasen niet zo hard zijn als we dachten. En we weten nu dat startende ondernemers het best begeleid kunnen worden door ervaren ondernemers. Bij ondernemen komt veel meer kijken dan alleen het product. Ze moeten opeens een bedrijf runnen en zorgen voor financiering, zich houden aan deadlines en mensen inhuren. Ervaren ondernemers blijken de beste coaches te zijn.”
Financiering
Op dit moment werken er binnen Metip negen ondernemers, startups en scale-ups aan hun innovatieve technologie. “Een van de focuspunten van Metip ligt op het organiseren van financiering”, zegt Paul. “Voor de ondernemers is het vinden van financiering en passende subsidies uitermate complex. Het lijkt alsof er genoeg geld is in de BV Nederland, maar het is lastig om erbij te komen. Wij helpen zoeken naar financieringsbronnen en adviseren welke aan te boren. Er is voor een startup veel geld nodig om de groeifasen door te kunnen maken. Onderweg kan er een hoop fout gaan. Een verkeerde afslag waardoor je opnieuw moet beginnen is niet ongebruikelijk. Wij zijn continu op zoek naar manieren om hen te helpen daar gezond doorheen te komen.”
GO!-NH
Metip heeft de samenwerking opgezocht met GO!-NH; een innovatieprogramma vanuit de provincie voor ondernemers. “Zij bieden trajecten voor startende, groeiende en opschalende ondernemers”, vertelt Paul. “Ondernemers worden bij elkaar in een klas geplaatst en gaan gedurende een aantal sessies de confrontatie met hun eigen bedrijf en ontwikkeling aan. Het is een ontzettend leerzame omgeving. Twee van Metips ondernemingen hebben zo’n traject doorlopen en we zien daar onmiddellijk de waarde van. Zij kunnen in hun ontwikkeling de volgende stappen gaan zetten. En dat komt uiteindelijk ten goede aan de economische ontwikkeling van de regio Noord-Holland Noord.”
AyeAye Systems
Een voorbeeld van een onderneming die al een aantal groeifasen heeft doorgemaakt is AyeAye Systems. “Hun product is volledig afgerond en marktklaar”, vertelt Paul trots. Bedenker Jamos Tan vertelt hoe hij een navigatie- en bedieningssysteem voor de pleziervaart bedacht en ontwikkelde: “Een jaar of tien geleden kocht ik mijn eerste kleine zeilbootje. Ik wilde graag wat instrumenten installeren, voor comfort en veiligheid, maar dat was ongelofelijk prijzig. Bovendien zijn de losse onderdelen moeilijk op elkaar aan te sluiten. Ik ben gaan knutselen op zolder en kwam tot een alles-in-een oplossing. Eén die vele malen goedkoper is dan de bestaande apparatuur en waarvan de footprint veel kleiner is.”
Van smartphone naar touchscreen
“Mijn originele idee was om de waterkaarten, windsnelheid, dieptemeter, temperatuur, andere schepen, obstakels en zelfs de zeegang via de smartphone beschikbaar te maken”, vertelt Jamos verder. “Maar wat als je telefoon overboord valt? Dan ben je reddeloos verloren. Zodoende ontstond de noodzaak voor hardware, namelijk een touchscreen dat vastzit aan de boot en blijft functioneren in de regen en goed leesbaar blijft bij felle zon. Wat het systeem nog meer uniek maakt, is dat we ermee gaan voorspellen met kunstmatige intelligentie en machine learning. We maken gebruik van de weerdiensten van ESA, Copernicus, NASA en het KNMI. Allemaal openbare bronnen, maar wel lastig te integreren, zeker in combinatie met de sensoren. Maar het is ons gelukt, alles komt samen in een scherm. Er komt ook een app, waarin we deze unieke combinatie van data gratis aanbieden, en daarin promoten we de hardware voor een nog betere weergave. Samen met 3D-print-specialist ECAM, wat ook op METIP zit, hebben we een prototype gemaakt en gepresenteerd op de HISWA. De reacties waren lovend! Van bedrijven, maar ook de Duitse overheid is geïnteresseerd.”
Speeder Systems
Al een tijd prijkt het prototype van Speeder Systems in de hal van Metip. Een wit-rood apparaat van zo’n 3 x 2 m dat een kruising is van een platte boot en een futuristisch vliegtuig. “Met de Speeder kunnen we straks onbemand materialen tot zo’n 17 kg leveren aan offshore, windparken en olieplatformen”, legt Paul uit. “Daarmee kan hij de helikopter vervangen. De Speeder is elektrisch en kan varen en vliegen. Dat vliegen doet hij vlak boven het water, net als de grote zeevogels dat doen. Dit geeft de Speeder een lift, waardoor er minder energie nodig is om de bestemming te bereiken. De eerste tests met het varen zijn succesvol uitgevoerd. De volgende stappen zijn vliegen en verticaal stijgen en landen.”
Optimistisch
“In het nieuws lees je vaak dat oliemaatschappijen miljardenwinsten maken, terwijl windparken net aan quitte draaien. Aan ons de taak om slimmere oplossingen te bedenken voor transport, inspectie en onderhoud. Ik ben een optimist, ik zie volop kansen. Drones zijn wat mij betreft het antwoord en Den Helder Airport kan daar een hele waardevolle rol in spelen. Vanaf dit vliegveld wordt de offshore al bediend met helikopters. In de toekomst worden die vervangen door drones, elektrisch of op waterstof. Hier op Metip wordt door Air Hub Systems keihard gewerkt aan een drone command centre. Je kunt er vluchten mee plannen, plotten en onbemand uitvoeren met een druk op de knop. Hiermee kunnen straks die grote drones bediend worden. De kennis over al deze ontwikkelingen komt samen op Metip, de pleisterplaats voor kennis delen.”