De grondlegger van het Amsterdamse familiebedrijf, dhr. Hubertus Johannes Lüske, begon ruim een halve eeuw geleden met verswaren op de Dappermarkt, hij werkte hard en investeerde slim. Het harde werken, de slimme investeringen en het nemen van gepast risico heeft de opvolgende generatie voortgezet. Hierdoor is de H&R Groep uitgegroeid tot een vastgoedonderneming met panden voor hospitality, retail en wonen. Nog altijd is de H&R Groep een echt familiebedrijf dat blijft werken voor de volgende generaties. Johan Franck is de operationeel directeur en vertelt over de cultuur en ambities van het bedrijf.
“We zitten in het onroerend goed maar we zijn geen snelle Amsterdamse jongens hoor”, lacht Johan. “In onroerend goed gaat het vaak alleen maar over rendementen en zo snel mogelijk geld verdienen, maar bij de H&R Groep werken we liever op een andere manier. Ons team is klein en hecht, we houden van mooie objecten en we vinden het belangrijk dat het vastgoed toekomstbestendig is.”
Duurzaam
80% van de portefeuille van de H&R Groep heeft een energielabel A, B of C. De overige 20% wordt de komende jaren nog verduurzaamd tot minimaal label C. “Liever pakken we direct door naar A”, zegt Johan. “Aan de historische panden in Amsterdam kan en mag je niet alles, maar we zijn behoorlijk creatief in onze oplossingen geworden. Gasloos verwarmen doen we met een hybride ketel. We brengen veel isolatie aan en waar het kan plaatsen we zonnepanelen. En als we nieuw vastgoed aankopen zorgen we ervoor dat het energielabel snel helemaal op het gewenst niveau is.’’
Zonnepark
Naast het verduurzamen van vastgoed zoekt de H&R Groep continue naar andere duurzame investeringen. “In Amsterdam Noord zouden we graag een zonnepark met ecologische invulling realiseren van zo’n achttien hectare”, vertelt Johan. “Een plek waar zonne-energie wordt opgewekt maar waar ook koeien grazen, insecten leven en planten groeien. Dit doen we zeker niet alleen, we hebben de overheid en banken nodig om stappen te zetten. We verwachten dat het over drie jaar operationeel is. Al hebben we ook geleerd dat geduld een schone zaak is. Een eerder project was ingeschat op drie jaar, dat is zes jaar geworden. Wachten op vergunningen en daarna zijn er nog de lange bezwaarprocedures. Dat is het mooie van de democratie, iedereen mag er iets van vinden. Ook dat hoort bij ondernemerschap. We kopen aan met bepaalde plannen maar er is altijd een risico dat het langer duurt of anders loopt.”
Laagdrempelig beleggen
H&R Groep zoekt ook graag de samenwerking op met andere investeerders. “Daarvoor hebben we het supermarktfonds opgericht”,
vertelt Johan. “Vanaf € 100.000,- kunnen investeerders mee beleggen in de vastgoedportefeuille. Inmiddels hebben we twintig participanten. Zij hoeven niet zelf iets aan te kopen, maar laten ons dat geheel aan ons over. Vervolgens krijgen zij iedere maand een vast rendement van 6%. Het is verhoudingsgewijs een veilige en makkelijke optie. Uiteraard zijn we zelf ook participant.”
Huidige markt
Drie jaar geleden was het op de vastgoedmarkt heel anders, met rentes onder de 2% verdiende je al snel geld. Dat percentage ligt inmiddels een stuk hoger en aankoopfactoren blijven voor goede objecten hoog waardoor grote investeerders terughoudend zijn. Ook wij gebruiken ons verstand, maar het weerhoudt ons er niet van mooie objecten aan te kopen. Dan zijn we toch weer dat familiebedrijf dat voor de lange termijn gaat.”