De Nederlandse maakindustrie draait lekker. Of beter gezegd: de lassers, bankwerkers en constructeurs hebben hun draai in de nieuwe economie helemaal gevonden. “We weten beter dan ooit hoe we moeten aanhaken bij industriële innovaties en circulaire technologie. En vooral: hoe we het verschil daarin kunnen maken.”
Want of het nou om een apparaat voor de verwerking van vieze luiers gaat of om een vat om energie te winnen uit de golven op zee: het inlevingsvermogen van de mensen van Harsveld Apparatenbouw in Velsen-Noord kent nauwelijks grenzen. “Die wil om mee te denken met de klant: dat is absoluut onze kracht”, vertelt directeur Rob de Visser. Als je je klanten goed begrijpt kun je state-of-the-art apparaten bouwen waarop je als lasser of bankwerker ronduit trots kunt zijn. “Je moet niet gek opkijken als een collega van ons foto’s van ‘zijn’ apparaat maakt om aan zijn familie en vrienden te laten zien.”
Die trots – vrijwel alle medewerkers bij Harsveld hebben er ‘last’ van – komt niet helemaal uit het niets. “We investeren al jaren in training, nascholing en ontwikkeling van onze mensen. Iedereen volgt hier praktijkcursussen en theorielessen om zijn vakkennis te verdiepen en te verbreden. Daardoor is de persoonlijke betrokkenheid bij wat we hier maken groot. We stimuleren mensen ook om mee te denken en met ideeën te komen. Niemand zit hier stil”, vertelt Aart Kramers, directeur productie. En dat heeft geleid tot een team van zo’n vijftig hoog gecertificeerde medewerkers die hun kennis en expertise steeds beter inzetten om uitdagende vraagstukken van klanten op te lossen. “Daardoor leveren we automatisch ook betere service – onze mensen zien sneller waar de pijn zit.” Komt nog bij dat Harsveld Apparatenbouw als bedrijf ook de belangrijkste ISO-certificaten heeft: voor grote industriële partijen een belangrijke eis.
Populairste van de klas
Bij Harsveld Apparatenbouw zijn ze zich ervan bewust dat een technische carrière of een loopbaan in de maakindustrie niet per se in de top-3 staat bij jongeren. “Tegelijkertijd weten we ook dat veel mensen geen duidelijk beeld hebben van wat er nou gebeurt in een fabriek als de onze en wat het werk precies inhoudt.” Om de vooroordelen weg te nemen én jongeren te verleiden werkt Harsveld Apparatenbouw intensief samen met vrijwel alle technische opleidingsinstituten in de regio. “Dat doen we met stages, open dagen en gastlessen door onze medewerkers. Door die inspanning staan we als bedrijf in elk geval goed op het netvlies van de studenten én helpen we mee om het imago van onze sector als geheel te verbeteren”, legt Rob de Visser uit. De maakindustrie als hip & happening neerzetten: zelfs een leek snapt dat dat geen eenvoudige opgave is. “Maar doordat de industrie de afgelopen jaren een duurzame weg is ingeslagen, waarin veel meer oog is voor circulariteit en nieuwe energie, is de vraag naar innovatieve en bijzondere apparaten alleen maar gegroeid. Die apparaten zijn nooit doorsnee en omdat ze zo nieuw zijn, is een kritische blik ook in de constructiefase een must. Jouw mening telt.” In de maakindustrie gebeurt hét, wil Aart Kramers maar zeggen. “Wij zitten echt eerste rang. Sterker: vanuit de coulissen geven we de acteurs cruciale aanwijzingen en sturen zo het spel aan.”