Wormerveer – Rebrick Nederland zet een volgende, belangrijke stap richting een circulaire bouweconomie. Bouwcenters Concordia, Esselink, Van Hoppe-Swinkels en Floris bundelen de krachten en zorgen met het oprichten van een Rebrick-alliantie voor landelijke dekking van hun aanbod van circulaire gevelstenen. De groothandels in bouwmaterialen brengen met deze samenwerking honderden jaren aan expertise samen en vormen met Rebrick Nederland de grootste aanbieder van circulaire gevelstenen in Nederland.
Met de innovatieve en strategische samenwerking willen de 4 Bouwcenters positieve impact maken binnen de bouwsector. “Onze gezamenlijke expertise en passie voor duurzaamheid stellen ons in staat om gevelstenen te leveren die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan een groenere toekomst,” vertelt Bob Floris, oprichter van Rebrick Nederland en directeur van Bouwcenter Floris.
Vergroten van vraag en aanbod
De laatste maanden stonden in het teken van het vergroten van zowel de vraag als het aanbod. Waar door de recente samenwerking met Klinker Historika al grote bouwvolumes kunnen worden aangeboden, zorgt de landelijke dekking er vanaf nu voor dat er zo min mogelijk transportkilometers hoeven worden gemaakt. En dat is zeer gewenst met straks 2 miljoen stenen op voorraad, direct klaar voor uitlevering.
“We gaan voor alle onderdelen in de keten echt voor maximale CO2-reductie”, legt Floris uit. “Met als uiteindelijke doel om elke geoogste gevelsteen weer opnieuw in te zetten in bouwprojecten. Dit heeft niet alleen voordelen voor de score van de Milieuprestatie Gebouwen, maar zo behouden we ook een stukje karakter en vakmanschap uit de Nederlandse geschiedenis. Volgende doel als alliantie is het optimaliseren en machinaal maken van het oogstproces, zodat we in de nabije toekomst de geoogste gevelstenen goedkoper kunnen aanbieden.”
Oogsten + hergebruiken = minimaliseren milieu-impact
Rebrick Nederland richt zich op het aanbieden van gevelstenen uit sloopprojecten. De herwonnen gevelstenen voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en minimaliseren door het hergebruik de impact op het milieu. Naast een CO2-reductie tot 95% (in vergelijking met traditionele bouwmethoden) zorgt het hergebruiken van gevelstenen ook voor een unieke esthetiek. Hierdoor maken architecten, aannemers en projectontwikkelaars een duurzame keuze, zonder concessies te hoeven doen op kwaliteit en esthetiek.
Meer informatie over het assortiment en de beschikbaarheid op www.re-brick.nl.