Acht schenkkringen roepen gezamenlijk het nieuwe kabinet op om zzp’ers hun eigen sociale zekerheid bij arbeidsongeschiktheid te laten regelen en hen niet te verplichten een publieke, dure collectieve verzekering af te sluiten. Schenkkringen zijn sterk in opkomst en bieden eenvoudige, laagdrempelige en passende oplossingen bij arbeidsongeschiktheid voor alle zzp’ers, die bovendien nu al beschikbaar zijn. De schenkkringen zijn ervan overtuigd dat met hun voorstellen zzp’ers veel sneller en beter hun risico’s bij arbeidsongeschiktheid kunnen afdekken dan met een verplichte publieke en collectieve verzekering.
Oplossing
Als onderdeel van het Pensioenakkoord zijn het demissionaire kabinet en de sociale partners een verzekeringsplicht voor zelfstandigen overeengekomen. Zij worden verplicht ondergebracht in een collectieve verzekering met publieke uitvoering. Voor deze ‘one size fits all’ bestaat geen draagvlak onder zzp’ers. Het een onnodig dure oplossing voor de overheid (stijging collectieve uitgaven) én voor zzp’ers (hoge premies), onder andere vanwege de dekking tot de pensioenleeftijd. Een verplichte verzekering past niet bij de (keuze)vrijheid die hoort bij het ondernemerschap. Bovendien duurt het vele jaren voordat zo’n verzekering kan worden ingevoerd en verantwoord uitgevoerd. Dat terwijl veel zzp’ers nu een oplossing nodig hebben.
Schenkkringen
Schenkkringen bieden zzp’ers financiële dekking bij arbeidsongeschiktheid door gebruik te maken van de schenkregeling. Solidariteit is de basis van iedere schenkkring: bij arbeidsongeschiktheid ontvangt de zzp’er donaties van andere deelnemers. Schenkkringen combineren veelal schenken en sparen (en eventueel verzekeren of pensioen) en vormen een laagdrempelig en betaalbaar alternatief voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
De gezamenlijke schenkkringen doen drie concrete voorstellen die direct leiden tot meer zzp’ers met een dekking bij arbeidsongeschiktheid en tot lagere kosten voor overheid en zzp’er:
- Geef een fiscale prikkel: zet de zelfstandigenaftrek in voor het regelen van arbeidsongeschiktheid
- Behoud de wachttijd/eigenrisicoperiode van twee jaar
- Zet in op marktinitiatieven voor lange-termijn-arbeidsongeschiktheid