Kennisplatform voor noord holland

Interflow: Schone lucht voor de innovatieve top

Geplaatst op 12 juli 2024
Interflow: Schone lucht voor de innovatieve top

Bij Interflow uit Wieringerwerf draait het om schone lucht. Schone lucht voor farmaceutische bedrijven, de gezondheidszorg en hightech innovators. Als enige in Nederland heeft het bedrijf alles zelf in eigen huis, van advies en ontwerp tot fabricage, installatie, validatie en onderhoud. Vanaf 1 juli is Niels Höfte managing director. Hij vertelt over de historie van het bedrijf, het 50-jarig jubileum, de uitbreiding en de toekomst.

Interflow biedt integrale oplossingen voor extreem schone productieruimtes. “We bouwen en onderhouden cleanrooms, laminar air flow units en operatiekamers” vertelt Niels. “Cleanrooms zijn ruimtes die we maken voor bijvoorbeeld risicovolle bereidingen, microbiologische laboratoria en productieruimten voor micro-elektronica. Laminar air flow units, oftewel LAF-kasten, zorgen voor een steriele omgeving waarin bijvoorbeeld medicijnen of radioactieve producten gemengd, gevuld en verpakt kunnen worden. Ook zijn ze geschikt om elektronische onderdelen te monteren zonder dat er stof- of deeltjesverontreiniging optreedt. Chipfabrikanten, onderzoekscentra, farmaceuten en ziekenhuizen weten ons te vinden voor advies, ontwerp en onderhoud. In onze fabriek worden alle modulaire onderdelen gemaakt en geassembleerd waarna het op de klantlocatie wordt geïnstalleerd. Met deze volledige integrale aanpak zijn we uniek in Nederland. We hebben vijftig jaar ervaring, zijn specialist en we blijven continue innoveren. Wanneer het technisch complex wordt, wordt het voor ons pas echt leuk.”

Hoe het begon

Vijftig jaar geleden startten Harry Bos en Pieter Eelman hun bedrijf met veiligheidswerkbanken voor apotheken. Ze haalden hun inspiratie uit Amerika en werden de grondleggers van de cleanroom-industrie in Nederland. De kern was en is nog altijd; schone ruimtes en lucht creëren om materiaal en mensen te beschermen. Simpel gezegd: stof, deeltjes en bacteriën van mensen mogen niet in aanraking komen met producten en schadelijke stoffen van producten mogen niet worden aangeraakt of ingeademd door mensen. Al snel kreeg het bedrijf internationale ambities en veranderde de naam van Bos & Eelman naar Interflow. In 2000 werd het bedrijf gekocht door de Koninklijke BAM en werd Interflow één van BAM’s specials.

Focus op de hoogste kwaliteit

Na het succes bij apotheken werd de klantenkring uitgebreid naar allerlei branches. “Je vond ons overal, van printfabriek tot de voedselverwerkingsindustrie”, vertelt Niels. “Acht jaar geleden hebben we de focus verlegd naar segmenten met de hoogste kwaliteitseisen. Het moeilijke werk en de hoge eisen passen goed bij ons. We zijn hier allemaal techneuten en willen de hoogste kwaliteit leveren. Dat is wat onze klanten in de gezondheidszorg, farmaceutische industrie en de hightech-industrie nodig hebben.”

De kracht van Interflow zit in de vertaling van het werkproces van de klant naar een eindproduct van hoge kwaliteit. “Wij brengen in kaart wat de klant doet in een cleanroom, bijvoorbeeld hoeveel mensen er lopen, met welke machines er wordt gewerkt, welke bewerkingen ze moeten doen, wat de warmtelasten zijn, wat voor deeltjes er worden verspreid, etc. Zo zijn we iedere week bezig met de volgende klant die de volgende nieuwe technologie of toonaangevend medicijn aan het ontwikkelen is. Nu bijvoorbeeld in de semi-conductor industrie en de kwantumtechnologie. De volgende generatie chips wordt gemaakt, met drie nanometer spooroppervlakte. Dat is niet voor te stellen zo klein. Een neerdalend stofje is een rotsblok in die industrie. Met onze cleanrooms weten klanten zeker dat hun ruimten optimaal worden gezuiverd en vrij zijn van rondzwevende deeltjes.”

Bouwen met legoblokjes

In de farmaceutische industrie levert Interflow veel voor cel- en gentherapie. “Er zijn hele succesvolle behandelingen ontwikkeld de afgelopen jaren en we merken nu dat er opgeschaald wordt. En ook de chipindustrie groeit hard. De vraag naar cleanrooms neemt enorm toe en alles moet snel geleverd worden. Om aan deze snelle time to market vraag tegemoet te komen, ontwikkelden we de laatste jaren een volledig geïntegreerde en modulaire techniek. Voor onze cleanrooms en LAF kasten hebben we alle onderdelen/modules gestandaardiseerd. Eigenlijk net als legoblokjes. Ons wandsysteem bijvoorbeeld, bestaat uit zeven ‘legosteentjes’ die we op ieder type cleanroom inzetten. Met onze basis-set kunnen we 90% van het ontwerp van de cleanroom-wensen invullen. En alles is volledig gedigitaliseerd. Als engineers aan de slag gaan met die legosteentjes, dan zijn alle productiefiles al gemaakt, tekeningen klaar, aansturing voor de machines gereed en werkinstructies beschikbaar. Hierdoor hebben we met bijvoorbeeld hetzelfde aantal engineers veel meer werk kunnen realiseren de laatste jaren. De verwachting is dat onze productie zal verdubbelen de komende jaren, maar door deze slimme processen en aanpak kunnen we dat aan met maar een kleine groei in het aantal medewerkers. Dit geeft ons natuurlijk een enorm voordeel in de huidige krappe arbeidsmarkt voor technische mensen.”

Nieuwbouw

Door de toenemende vraag en verdere industrialisering ontstond de behoefte aan een grotere fabrieksruimte. Momenteel wordt er daarom 1.200 m2 bijgebouwd, direct aan de huidige fabriek vast. Hier komen nieuwe geautomatiseerde machines te staan, waaronder één die wel drie andere machines vervangt. “Het unieke aan deze fabriek is niet alleen dat de bewerkingen volledig geautomatiseerd zijn (file-to-factory) maar hiermee zijn we ook de eerste volledig CO2 neutrale cleanroombouwer in Nederland”, vertelt Niels. “We wekken onze eigen energie op en slaan deze op in een flinke batterij om piekbelastingen op te vangen.”

Nieuwe Managing Director

Bart-Jan Freriks krijgt de overkoepelende verantwoordelijkheid over meerdere bedrijven binnen BAM Specials, waaronder Interflow, en draagt zijn functie van managing director over aan Niels Höfte. Niels werkte jarenlang in de olie- en gasindustrie. “Dat had ook zo zijn charmes”, lacht Niels. “Het was ook een complexe omgeving en het heeft wel wat als je medewerkers met de helikopter of boot naar het werk gaan. De overstap van deze vervuilende branche naar dit extreem schone bedrijf bleek een schot in de roos. Ik had nooit gedacht dat het zoveel zingeving zou brengen om met dit soort klanten te werken. Het voelt goed dat we een bijdrage kunnen leveren aan de volgende technische of farmaceutische doorbraak zoals bijvoorbeeld de faciliteiten voor het Prinses Máxima Ziekenhuis voor kinderoncologie. In de afgelopen tien jaar heb ik mee mogen werken aan de groei van het bedrijf. We hebben onze blik veel meer naar buiten gericht, zowel naar onze klanten maar ook onze partners. We zitten midden in een enorme duurzaamheid uitdaging en dat kun je nooit alleen.  We kijken continue samen bij elkaar in de keuken om de hele keten veel beter op elkaar af te stemmen. Dit heeft afgelopen jaar al geresulteerd in diverse nieuwe partners en een meer dan halvering van onze CO2-uitstoot in de keten.”

50-jarig bestaan

Dit jaar bestaat Interflow 50 jaar en dat wordt groots gevierd, het hele jaar door. “In ons hart zijn we nog altijd een familiebedrijf”, vertelt Niels. “We vragen veel van onze honderd personeelsleden en we geven ook veel. Er is geen cleanroombranche of cleanroomschool dus we leiden iedereen intern op. Het is best een apart vak; hoogtechnologisch en je kunt hier niks in je eentje doen. Iedereen is een schakel van de ontzettend goed geoliede machine die Interflow heet. We trapten het jubileumjaar af met een gezamenlijk ontbijt, we organiseerden een klein festival op Pampus en in september is er een feestelijke opening van de nieuwbouw met onze relaties en onze werknemers en hun familie”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: