Kennisplatform voor noord holland

In de regio Rotterdam is enorm veel te doen

Geplaatst op 3 januari 2025

BHP Funderingstechnieken B.V. is een familiebedrijf met drie eigenaren, de gebroeders Postma. Wouter en Siegfried zijn op locatie aan het werk en Hendrik Jan legt vanuit kantooradres Nijemirdum aan de lezers van Kijk op Groot Rotterdam uit waarom hij vanuit Fryslân/De Fryske Marren over hun mooie familiebedrijf wil vertellen.

Voor wie geen idee heeft, Nijemirdum ligt tussen Lemmer en Stavoren, bijna 200 kilometer van Rotterdam. Hendrik Jan: “Wij werken door heel Nederland met een team van 15 tot 20 mensen. En dus ook in de regio Rijnmond. Er is veel aan de hand en we zijn betrokken bij tal van projecten. BHP is gespecialiseerd in het maken van paalfunderingen. We werken, zoals gezegd, door het hele land en zijn nu toevallig veel in de regio in en om Rotterdam. Het is goed dat de bedrijven hier weten wat we doen, want funderen is toch een niche branche binnen de bouwsector. Toch is het een essentieel onderdeel van elke constructie. Daarnaast is juist in deze regio veel werk. Door de energietransitie en klimaatgevolgen, zoals veenweideproblematiek of het zakken van het grondwaterpeil, zijn er steeds meer ingrijpende aanpassingen nodig aan gebouwen, woningen en fabrieken. Daarnaast is hier veel nieuwbouw.

Heien en boren is opgesplitst in verschillende systemen, elk met eigen specifieke kenmerken. Wij funderen met avegaar mortelschroefpalen, inwendig geheide stalenbuispalen, schroefinjectiepalen, casingdraaipalen (met of zonder grout-injectie, en verder verzorgen we ook funderingsherstel.

Een paal wordt gekozen op basis van de bodemgesteldheid – die in Nederland sterk varieert – en het eindproduct, oftewel welke constructie er op de fundering komt. Het ene paalsysteem biedt bijvoorbeeld een hoger draagvermogen, terwijl een ander paalsysteem trillingvrij kan worden aangebracht. Dit is vooral handig wanneer er dicht bij bestaande bebouwing wordt gewerkt.”

Heel grote en heel kleine projecten

Hendrik Jan: “Bij een fundering tussen twee woningen werken we natuurlijk trillingvrij. Daar past bijvoorbeeld geen opstelling voor funderen met avegaar mortelschroefpalen. Ook al is dat relatief gezien de meest goedkope oplossing, Het is logistiek best een hele opgave, met een vrachtwagen en al gauw een man of vier, vijf aan medewerkers. Bij een beperkte ruimte kom je al snel uit op alternatieven, zoals de schroef-injectiepaal. Dat materieel is kleiner van omvang en kan overal toegepast worden. De combinatie van de bodemopbouw en de fundering die wij neerzetten, levert in alle gevallen een geschikte en goedgekeurde constructie op. Welke paal dan nodig is, bepaalt de constructeur in overleg met een ons. Variabelen die de keuze bepalen zijn: kosten, werklocatie, beschikbare ruimte, bebouwing in de buurt en constructie van het gebouw.

Op dit moment werken we aan tal van projecten die tot de verbeelding spreken. In opdracht van aannemersbedrijf Van Boekel – Züblin boren we op de Maasvlakte op een terrein waar een groot compressorgebouw komt. Bij dit omvangrijke project – Porthos, porthosco2.nl – wordt CO2 van de industrie in de Rotterdamse haven afgevangen, getransporteerd en opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee. Er gaan ruim 800 palen van verschillende lengtes de grond in die straks het fundament van de nieuw te bouwen fabriek vormen. Hier zijn we vijf tot zes weken met een man of vijf zoet mee. Het voordeel van het paalsysteem dat wij daar toepassen, is dat na de opstart een goed tempo doorgewerkt kan worden.

Een ander noemenswaardig project vond plaats bij Verstegen Spices & Sauces in de Spaanse Polder. Voor Cordeel Nederland hebben we daar een paalfundering aangelegd in een bestaande productieloods, ter versteviging van de fabriek. Eerst werd de bestaande vloer verwijderd, waarna we stalen buizen in het zandbed hebben geheid. Vanwege een beperkte werkhoogte en de eis om emissieloos te werken, maken we gebruik van ons eigen, gespecialiseerde emissievrije materieel dat we zelf ontwikkelen en laten maken door machinebouwers en monteurs. De elektromotoren die we hierbij inzetten kunnen emissieloos werken. Helaas is dat niet altijd mogelijk en maken we soms gebruik van dieselaggregaten.

In dit project gebruikten we holle stalen buizen met een gesloten onderkant. We verlengen deze buizen telkens door er nieuwe stukken aan te lassen, terwijl we ze met een valgewicht steeds dieper de grond in sloegen. Uiteindelijk tot een diepte van wel 24 meter. Pas op die diepte kon er een stevige fundering gerealiseerd worden. Dit project illustreert goed de variaties in ondergrond in verschillende regio’s van Nederland, wat het belang van gedegen bodemonderzoek onderstreept.

Een voorbeeld van een veel kleiner project heb ik ook. Bijvoorbeeld een uitbouw van een tussenwoning. Dat zijn doorgaans vier palen, die we aanbrengen via een machine bediend door twee werknemers. Daar draaien we zeker onze handen niet voor om. Nog eentje dan: voor K_Dekker Bouw & Infra draaien we volgens het schroefinjectiesysteem ruim 300 relatief kleine dikke stalen buizen naar 21 meter diepte. Die worden gevuld met een groutmengsel om de grond te stabiliseren en het gewenste draagvermogen te creëren. Eigenschappen van de ondergrond zoals de sterkte-, doorlatendheid- en stijfheid worden hiermee verbeterd. Met relatief kleine machines werken we trillingvrij in deze boorput. Op locatie staat een kleine automatische elektrische betonpomp voor het groutmengsel. Dit is in feite de smering voor de paal en de vulling van de buis.”

Veiligheidsbewustzijn

BHP Funderingstechnieken hecht veel waarde aan veiligheid en is gecertificeerd via de Safety Culture Ladder (SCL) op niveau 3, wat onze inzet voor een sterke veiligheidscultuur benadrukt. SCL niveau 3 betekent dat het bedrijf niet alleen aan wettelijke veiligheidsnormen voldoet, zoals de VCA, maar ook actief werkt aan een organisatie brede cultuur van veiligheidsbewustzijn. Medewerkers worden aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen veiligheid en die van collega’s, ondersteund door regelmatige trainingen en een open cultuur voor het melden van risico’s. Deze certificering geeft klanten en partners vertrouwen in de veilige werkwijze van BHP tijdens elk project.

Duurzame toekomst

Hendrik Jan: “BHP Funderingstechnieken zet zich actief in voor de energietransitie binnen het eigen bedrijf en heeft al een deel van zijn werkmaterieel elektrisch gemaakt. Daarnaast onderzoeken wij verdere verduurzaming van het materieel, zoals de inzet van waterstof voor machines. Door deze innovaties en investeringen in milieuvriendelijker materieel willen wij de ecologische voetafdruk continu verkleinen en een duurzame toekomstbestendige bouwpartner worden.”

Meer informatie

Hendrik Jan: “We zijn misschien een relatief kleine speler in de markt, maar wat we ontzettend mooi vinden om te zien, is dat we een dynamische, jonge organisatie zijn met een sterke teamgeest. We hebben de juiste mensen op de juiste plek en die positieve energie en motivatie zijn duidelijk voelbaar. Dit bedrijf bruist echt van de spirit en ambitie!”

Kijk voor meer informatie en voorbeelden van projecten op boor-heipalen.nl of bel Hendrik Jan 085 130 84 93.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: