Alsof ze meespelen in de finale van de Champions League, zo voelt de deelname aan SOK Kademakers voor het team van H. van Steenwijk bouw- en waterwerken. “Wij zijn de kleinste aannemer van de drie, maar we zijn wel de oudste aannemer van Amsterdam: we bestaan al 190 jaar”, benadrukt operationeel manager Frank de Reus. “En wij hebben het grootste trackrecord: wij hebben al zes kilometer kademuur vervangen in de stad”, voegt technisch specialist Gebko van den Boogaard toe.
Net als de andere twee bedrijven is H. van Steenwijk een familiebedrijf. Dat betekent niet dat het werk binnen de familie wordt gehouden. “Wij zoeken juist de samenwerking op en kijken ernaar uit om met onze SOK-partners en de gemeente aan de slag te gaan. Binnen de SOK voeren we onder de naam Kademakkers de projecten uit met onze partners Mobilis TBI en Van Gelder Groep.” Van den Boogaard roemt de expertise in projectmanagement en ervaring met grote complexe werken bij Mobilis, en de ervaring in omgevingsmanagement en succesvolle eerdere samenwerkingen met Van Gelder. “Zelf hebben we veel uitvoeringskennis. Zo hebben we alles in huis om er een succes van te maken.”
De Reus is verantwoordelijk voor de uitvoering vanuit H. van Steenwijk. Van den Boogaard heeft een adviserende rol: “Samen met mijn broer Frank ben ik eigenaar van het bedrijf, daarbij hebben we sinds kort een nieuwe directeur betrokken. Ik loop al heel wat jaren mee en vanuit die ervaring adviseer en ondersteun ik waar nodig.” De Reus: “Gebko is voor ons een belangrijk klankbord. Dat helpt enorm bij de uitvoering van dit project.” Beiden kijken niet tegen de complexe opgave op. Van den Boogaard: “Dat we langdurig aan het werk mogen in onze eigen stad, vinden we heel speciaal. Daar hebben we vooral veel zin in.”
Thuis in het Amsterdamse
“Het vervangen van kademuren op zich is niet ingewikkeld, wat het complex maakt zit vooral in het werken in de binnenstad en de afstemming met de omgeving en de stakeholders”, aldus De Reus. “Wij vervoeren ons materieel over het water, dat levert minder overlast op.” Van den Boogaard: “Wij zijn thuis in het Amsterdamse, we zijn gewend aan beperkingen op het gebied van gewicht, geluid, trillingen, ruimte: noem maar op.” Ze weten dat ze nog van alles zullen tegenkomen. “We krijgen te maken met woonboten aan de kade, kabels, leidingen en bomen, afstemming in verband met krapte op het water. Allemaal zaken die zeer belangrijk zijn, daar gaan we secuur mee om. We zullen – zoals ook gevraagd door de opdrachtgever – onze ervaringen delen met de gemeente en alle partners om zo sneller en efficiënter werken.”
Steenwijkwand
H. van Steenwijk heeft een eigen duurzame innovatie die ook is aangedragen voor de SOK Kademakers: de Steenwijkwand. Van den Boogaard: “Met een mix van bestaande technieken vernieuwen we op een andere manier de kade. Technisch is het helemaal doorgerekend en voldoet het aan alle voorwaarden. Met het toepassen van de Steenwijkwand verloopt het vervangen van de kademuren sneller ten opzichte van de huidige toegepaste traditionele manier.” Er wordt nu gekeken of deze wand ingezet kan worden binnen één van de projecten van de SOK.
Gejuich
De rasechte Amsterdammers zien het helemaal zitten en kijken er al naar uit om met een sloep door de grachten te varen en elkaar te wijzen op herstelde stukken kademuur. Van den Boogaard: “Frank weet precies wat waar is gebeurd en hoe.” De Reus: “Nou, ik ben er gewoon trots op. Toen bekend werd dat we ‘erbij zaten’ hebben we ook echt gejuicht met z’n allen. Beter dan dit wordt het niet!”