Kennisplatform voor noord holland

Global Energy Storage Terminalnetwerk faciliteert energietransitie

Geplaatst op 25 juni 2024
Global Energy Storage Terminalnetwerk faciliteert energietransitie

Global Energy Storage (GES) is een onafhankelijk energieopslagbedrijf dat energieopslagmiddelen ontwikkelt en exploiteert om een wereldwijd terminalnetwerk te creëren. Twee terminals van GES staan in Nederland; in de haven van Rotterdam en Amsterdam. We spraken hierover met CEO Peter Vucins.

GES ontwikkelt en exploiteert energieopslag en wil verder groeien in duurzaamheid. Hierbij ligt de focus op het faciliteren van de energietransitie: GES ontwikkelt de infrastructuur die hun klanten nodig hebben om te evolueren naar een steeds duurzamer en koolstofarmer energiegebruik. Het bedrijf is gespecialiseerd in het opzetten van uitbreidbare terminals op belangrijke kruispunten van energiestromen.

Hoe ziet jullie business er in de praktijk precies uit?

“Wij ontwikkelen grote terminals met bovengrondse opslagtanks en de bijbehorende infrastructuur voor vloeistoffen en gassen, zoals benzine, diesel, maar ook LPG. Sinds januari hebben wij drie terminals; in Maleisië, Rotterdam en Amsterdam. We hadden ook een terminal in de buurt van Dubai, maar die hebben we verkocht, omdat het hier voornamelijk om olie ging en dat past niet meer bij onze duurzaamheidambities. In Amsterdam slaan we benzine en ethanol op, en in Rotterdam nafta. Nafta wordt gedistilleerd uit ruwe olie en wordt gebruikt voor de productie van benzine.”

Kun je meer vertellen over jullie business in Amsterdam?

“Als grootste benzinehaven ter wereld is Amsterdam een toonaangevende speler op de oliemarkt. De Amsterdamse haven heeft uitstekende verbindingen met de zee en het achterland. Niet zo gek dus, dat wij daar in 2016 onze eerste terminal hebben gekocht. Daar slaan we benzine en ethanol op, waarmee we nu succesvol handelen met verschillende klanten. We hebben in Amsterdam dan ook twee grote uitbreidingen gehad. In 2019 hebben we onze terminalcapaciteit verdubbeld met meer benzinetanks en in 2022 hebben we ethanoltanks bijgebouwd. Voor die laatste investering hebben we ook nieuwe ruimte in Amsterdamse haven bijgehuurd.”

En waarin handelen jullie in Maleisië?

“In LPG dat wij van het Noorse bedrijf Equinor aangeleverd krijgen. LPG is vloeibaar gemaakt petroleumgas. Wij doen dat in hele grote volumes, denk aan een miljard kilo per jaar. In Azië wordt LPG namelijk op grote schaal gebruikt voor het koken. Het gas dat wij daarvoor hier in Nederland gebruiken, is daar in grote delen niet aanwezig, omdat de infrastructuur daarvoor niet voldoende is. LPG is in Azië echter wel een transitie-brandstof. Het alternatief is namelijk koken op houtskool of kerosine. Dat is een stuk vervuilender en ook nog eens slecht voor de gezondheid.”

Jullie willen steeds duurzamer en koolstofarmer energiegebruik mogelijk maken. Hoe zien we dat terug in jullie business?

“Een belangrijke strategische pijler is het opzetten van de opslag en handel in waterstof. Een goed voorbeeld hiervan is een onderdeel van de ontwikkeling van onze terminal in Rotterdam. We handelen daar nu nog alleen in nafta, dat wordt gebruikt voor het maken van benzine. Bij onze aankoop van vier nafta tanks in Rotterdam, hebben wij ook veel extra grond gekregen, maar liefst 24 hectare. Op die leegstaande grond willen wij graag een nieuwe en grote terminal ontwikkelen voor waterstof of waterstofdragers, zoals ammoniak, en de energietransitie. We zijn nu bezig met verschillende spelers om te onderzoeken wat haalbaar is, juist ook op het gebied van import en export.”

Dus waterstof is uiteindelijk de toekomst?

“Waterstof is een belangrijk deel voor de toekomst. Ik twijfel er niet aan dat het ooit veel brandstoffen zal vervangen. Maar de eerste stap is toch wel echt de elektrificatie: meer elektrische auto’s, meer groene energie, meer warmtepompen en het uitbouwen van het energienet. Nu komt het grootste gedeelte van de energie in Nederland nog steeds uit aardgas, benzine, diesel en kolen. Dat moet allemaal vervangen worden en dat zal lang duren voordat dat volledig gedaan is. Ook op het gebied van waterstof en de bijbehorende markt en Europese subsidies, moeten we ervan uitgaan dat het nog lang kan duren. Zo hadden we gehoopt dat we in 2025-2026 de eerste waterstofterminals in Rotterdam zouden realiseren, maar dat wordt nu waarschijnlijk 2028-2029. Maar waterstof is uiteindelijk nodig, omdat veel onderdelen in de industrie en in de maatschappij heel moeilijk of totaal niet op elektriciteit kunnen draaien. En juist wel op waterstof.”

Ondertussen blijven jullie investeren in duurzaamheid…

“Sterker nog: we gaan binnenkort nog meer investeren in duurzaamheid, zoals plastic recycling en Bio-LNG. Dat is vloeibaar gemaakt gas dat wordt verkregen uit vergisting van organisch materiaal, bijvoorbeeld mest of plantenresten. Kortom: we doen er alles aan om een perfecte infrastructuur te ontwikkelen, zodat het energiegebruik van onze klanten steeds duurzamer en koolstofarmer wordt.”

Voor meer informatie zie www.gesgroup.global.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: