Vanaf 1 februari 2021 voert de gemeente Beverwijk een exploitatievergunningsplicht in voor bedrijven op het Midi Center. Dit is op grond van art. 2:65b van de APV. Deze vergunningsplicht houdt in dat ondernemers een vergunning moeten aanvragen om op het Midi Center te kunnen ondernemen.
Exploitatievergunning gemeente Beverwijk
Met dit vergunningsstelsel kan de gemeente Beverwijk onder andere een Bibob-toets uitvoeren bij gevestigde bedrijven en nieuwe bedrijven. De toets beoordeelt de integriteit van het bedrijf. Zo voorkomt de gemeente dat zij criminele activiteiten faciliteert. En daarnaast beschermt de gemeente de concurrentiepositie van bonafide ondernemingen. Nieuwe ondernemers kunnen vanaf de invoering niet starten zonder een vergunning. Bestaande ondernemers ontvangen een brief waarin staat wanneer ze de vergunning moeten aanvragen.
Bestuurlijke rapportages
De gemeente heeft de vergunningsplicht ingesteld naar aanleiding van de bestuurlijke rapportages die de gemeente eerder dit jaar heeft ontvangen van de landelijke recherche. In deze bestuurlijke rapportages stonden aanwijzingen voor ondergronds bankieren / witwassen. Deze aanwijzingen komen voort uit een groot onderzoek naar ondergronds bankieren waarin politie, Openbaar Ministerie en de gemeente met elkaar samenwerken. In september 2019 en februari 2020 zijn hier twee grootscheepse acties voor geweest.
Ondergronds bankieren is het internationaal verplaatsen van criminele opbrengsten. Voor ondergronds bankieren wordt misbruik gemaakt van een traditioneel systeem waarbij geld internationaal wordt verplaatst zonder dit fysiek te verplaatsen. Aanvankelijk werd dit systeem gebruikt door migranten die geld wilden versturen naar hun familie in landen waar geen goed financieel systeem gehanteerd werd. Deze vorm is genaamd hawala bankieren. Het principe van ondergronds bankieren is gebaseerd op dit systeem, maar dus absoluut niet hetzelfde als hawala bankieren.
Aanpak ondermijning
Het vergunningstelsel vormt naast de sluiting van panden, voorlichting aan verhuurders en knock and talk door handhaving onderdeel van een brede bestuurlijke aanpak van ondermijning in het gebied. In alle gevallen om een veilig ondernemersklimaat te creëren voor bonafide ondernemers en onderneming. De gemeente werkt hierin samen met onder andere de politie en het Openbaar Ministerie.