Kennisplatform voor noord holland

Eneco en Rabobank maken langjarige afnameovereenkomst groene stroom voor meer Nederlandse bedrijven mogelijk

Geplaatst op 17 juli 2024
Ecowende Windfarm

Eneco en Rabobank maken het nu ook mogelijk voor bedrijven zonder kredietrating om een langjarig contract voor groene stroom af te sluiten. Dankzij een nieuw garantieproduct van Rabobank hebben Plukon en De Heus, twee Nederlandse food- & agribedrijven, een overeenkomst gesloten om stroom af te nemen van Ecowende. Dit nieuwe windpark wordt de komende jaren met minimale impact voor de natuur gebouwd door Eneco en haar partners voor de kust van IJmuiden. Scholt Energy draagt als energiepartner van Plukon en De Heus zorg voor de administratieve afwikkeling van de overeenkomst.

Versnellen energietransitie

De verwachte aanhoudende groei van de energievraag en de overheidsdoelen voor windenergie op zee vragen om innovatieve oplossingen. In de huidige markt sluiten ontwikkelaars van wind- en zonneparken langjarige overeenkomsten met bedrijven, zodat de duurzaam opgewekte energie ook daadwerkelijk wordt afgenomen. Zij werken doorgaans samen met bedrijven die een kredietrating hebben om risico’s te minimaliseren.

Door het nieuwe garantieproduct PPAssurance van Rabobank wordt het nu ook mogelijk voor bedrijven zonder externe kredietrating om groene stroom van een wind- of zonnepark af te nemen. Dit product biedt garanties voor de ontwikkelaar, waardoor een traditionele kredietrating overbodig wordt. Hierdoor hebben Plukon en De Heus nu ook een overeenkomst kunnen sluiten voor de groene stroom van Ecowende. De daadwerkelijke levering van de windstroom gaat via energiehandelaar Scholt Energy, die ook als balansverantwoordelijke zorg draagt voor het in evenwicht brengen van de stroomvraag en -aanbod van haar klanten.

De samenwerking tussen Eneco, Rabobank, Scholt Energy, De Heus en Plukon is een voorbeeld van het bundelen van krachten om elkaar te helpen bij de overstap naar duurzamere energievoorziening. Met als doel om bij te dragen aan het realiseren van de Nederlandse duurzaamheidsambities. Het doel van de overheid is om met windparken op zee in 2030 minimaal 21 GW op te wekken en voor 2050 zelfs 70 GW. Dit is maar liefst vijftien keer zoveel als er nu door windparken op zee kan worden opgewekt. Door meer elektrificatie van bedrijven en productie van waterstof hebben we die stroom hard nodig. Met deze financiële oplossing krijgt een grotere groep bedrijven toegang tot het afnemen van groene stroom en kan zo deelnemen aan de benodigde energietransitie.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: