Duurzaam en circulair worden vaak in één adem genoemd. Toch zijn het in wezen twee verschillende concepten. “Als je overstapt op led-verlichting ben je al duurzaam bezig. Circulair vraagt meer van je, maar levert je uiteindelijk ook veel meer op.”
Bouwen aan een toekomstbestendig en winstgevend bedrijf: in wezen is elke ondernemer daarmee bezig. En dus blijf je werken aan productontwikkeling en blijf je zoeken naar meer toegevoegde waarde voor je klanten. “Als je daarbij dan ook nog focust op circulariteit, dan heb je het al snel over het grijpen van gouden businesskansen”, vertelt Kevin Loomans. Sinds zes jaar staat hij aan het roer van European Building Supply, kortweg EBS. De in 2009 gestarte leverancier van dakmaterialen legt sinds twee jaar de focus volledig op circulariteit en duurzaamheid. Tot nu toe met succes. “We zijn het afgelopen jaar met ruim veertig procent gegroeid en de jaren daarvoor ook al. Dus ja, circulair ondernemen betaalt zich zeker uit. Het grote voordeel is dat je business veel stabieler is, omdat je meer regie hebt over de prijs in elk stadium.”
Keten van a tot z
Concreet komt circulair er nu bij EBS op neer dat ze de complete keten van het inzamelen van kunststof afval tot de productie van nieuwe kunststof dakmaterialen beheersen. “We zamelen bij klanten kunststof afval in. Dat doen we gratis. Vervolgens laten we dat afval verwerken tot recyclaat korrels. Die korrels gaan naar onze fabrikant, die er voor ons nieuwe dakmaterialen van maakt. En die producten verkopen wij weer.” EBS zamelt daarnaast karton in en start met het inzamelen van metaal, rvs en aluminium om ook die stromen circulair te maken. “Karton loopt via GP Groot, eigenlijk gaat dat alleen om verpakkingsmateriaal, wij proberen dat sowieso tot een minimum te beperken. Metaal, rvs en aluminium doen we ook met boxen bij onze klanten. Maar die cirkel is nog niet rond, al hebben we de eerste stappen om met partners samen te werken al wel gezet”, legt Loomans uit.
Scherp blijven
De focus van EBS mag dan liggen op circulariteit, voor klanten is dat toch bijzaak. “Voor hen tellen kwaliteit en de toegevoegde waarde van onze producten meer. Circulair is mooi meegenomen, omdat ze daar richting hun opdrachtgevers, zeker als dat overheden zijn, punten mee scoren.” Wil je met je bedrijf circulair dan moet je dat dus wel in je achterhoofd houden. Bij EBS zitten ze dan ook niet stil als het om productontwikkeling gaat. De afgelopen jaren ontwikkelden ze bijvoorbeeld een universele dakdoorvoer die op vrijwel elk type dakpan past. Bewust universeel omdat veel dakdoorvoeren alleen geïntegreerd kunnen worden in één type dakpan.
Solarguard
“Ook bedachten we de Solarguard® Pro Panel Protection: kunststof elementen die rondom zonnepanelen gemonteerd worden om te voorkomen dat vogels eronder gaan nestelen. Die elementen leveren we in een universele versie en op maat voor een aantal types zonnepanelen”, vertelt Loomans. Solarguard wordt verkocht via een internationaal dealernetwerk dat zich gestaag uitbreidt. “In Nederland loopt het al, in België en Groot-Brittannië ook per augustus dit jaar. In Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn we in een vergevorderd stadium met verschillende leveranciers van bouwmaterialen. Kortom: Europe, here we come!”