De materialen die zijn verzinkt en gecoat door Rotocoat uit Heerhugowaard kun je overal tegenkomen. Lantaarnpalen, balkstaal, tribunes; Rotocoat zorgt ervoor dat ze langer meegaan. Naast dat duurzame eindproduct, hebben zij iedere vezel van het bedrijf onder de loep genomen en verduurzaamd waar mogelijk.
In Nederland zijn er veertien verzinkerijen. Vier daarvan zijn onderdeel van Rotocoat. Rotocoat’s vestiging in Heerhugowaard neemt de grote klussen voor zijn rekening. Hier staat een verzinkbad van maar liefst 15,6 meter waarmee ze 25 meter kunnen beslaan. “Die 25 meter is bijvoorbeeld nodig voor het verzinken van lantaarnpalen en grote balken voor dakconstructies”, vertelt Erwin Vogelpoel, coördinator kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu (KAM) van de vier vestigingen. “We doen hier ook kleinere klussen, maar we zijn vooral ingericht op het zwaardere werk. Daar zijn we goed in.”
Naast verzinken doen ze in Heerhugowaard ook aan poedercoaten. “Een beschermende coating verlengt de levensduur van metaal”, legt Erwin uit. “Ook geeft het een mooiere uitstraling en indien gewenst kleur aan het product. Je kunt de materialen die door Rotocoat zijn verzinkt en gecoat overal tegenkomen. In het straatmeubilair, in stallen, balkonhekjes, ondergrondse afvalcontainers, enzovoorts. Ons werk zit in de tribune van racecircuit Assen, in de ondersteuners van het Corendon-vliegtuig langs de A9 en in de staanders van de overkapping van het Utrechtse Stationsplein.
Omdraaien
Door metalen te verzinken en poedercoaten, gaan de eindproducten langer mee. Een duurzame gedachte die Rotocoat volledig omarmd. “Werken met zware metalen heeft van oudsher een negatieve bijklank”, vertelt Erwin. “Dat willen we omdraaien. We benadrukken de langere levensduur van materialen die wij hebben behandeld en vertellen graag wat wij doen om onze footprint te verkleinen. Daarom hebben we ons duurzaamheidsmerk Zinculair® in het leven geroepen.”
Zinculair
Rotocoat geeft op vier pijlers invulling aan duurzame bedrijfsvoering, namelijk op ecologisch, sociaal en economisch gebied, maar ook op gebied van goed bestuur. “Als eerste hebben we onze CO2-uitstoot verlaagd. Door ingrijpende maatregelen hebben we in 2023 51% minder uitgestoten dan in 2019. Een prachtig resultaat, maar we gaan nog verder. De wet schrijft voor dat we in 2050 CO2-neutraal moeten zijn, wij vervroegen dat naar 2040. Hoe we dat doen? Alle elektra die we inkopen is Hollandse wind, we wekken zelf energie op met meer dan 3.000 zonnepanelen en ons gasverbruik brengen we steeds verder terug.”
Hoge temperaturen
“Bij het voorbehandelen van metalen, gaan deze in ontvettings- en zuurbaden”, vertelt Erwin verder. “Zo verwijderen we ijzeroxide. Voorheen verwarmden we deze baden op gas, vandaag de dag met de warmtepomp. Ook voor hogere temperaturen maken we gebruik van elektriciteit. Poedercoating smelt en hardt in een moffeloven op temperaturen tussen 180 en 200 graden Celsius. In onze vestiging in Wolvega is de eerste elektrische oven in gebruik genomen. De resultaten zijn heel goed, dus binnenkort komt zo’n zelfde oven ook in Heerhugowaard te staan. Maar de temperaturen bij Rotocoat lopen nog verder op. In onze zinkpan zelfs tot 450 graden Celsius. Voor de zinkpan maken we gebruik van een nieuw type brandersysteem. Dit systeem verbruikt niet alleen minder energie, maar maakt het ook mogelijk om restwarmte op te slaan en te hergebruiken.”
Verpakking en restmaterialen
Rotocoat is de afgelopen jaren kritisch gaan kijken naar verpakkingsmaterialen en reststromen. In het nieuwe beleid wordt alleen nog maar gebruik gemaakt van ecologisch hout en gerecycled plastic. “Om materialen op te hangen kopen we binddraad in”, vertelt Erwin. “Dat kopen we nu bij een bedrijf dat dit draad maakt met 90% hergebruikt materiaal en alleen groene stroom gebruikt tijdens de productie. Dit draad is iets duurder, maar deze werkwijze past volledig in onze visie. Voor restproducten zoeken wij zoveel mogelijk nuttige afzetmogelijkheden en de overige materialen worden gerecycled. Eén van onze restproducten is zinkassen. Onze zinkassen gaan naar een bedrijf dat dit weer recyclet tot nieuw zink. Dit kopen we weer terug en gebruiken we weer in ons proces. Een prachtige ronde cirkel dus.”
Duurzame inzetbaarheid personeel
Duurzame inzetbaarheid van personeel is een breed begrip. Bij Rotocoat zijn ze begonnen met de basis: veiligheid op de werkvloer. “Safety first, dat is het motto”, vertelt Erwin. “Onze leidinggevenden hebben een intensief traject doorlopen om meer bewustzijn te creëren. Iedereen heeft er een rol in en moet elkaar op een constructieve manier kunnen aanspreken op het gebied van veiligheid. Ook overleggen we veel met andere bedrijven binnen de branche. Van elkaar kun je ontzettend veel leren.”
Vergrijzing
“We hebben een prachtige vaste groep medewerkers met bergen ervaring”, zegt Erwin trots. “Dat is geweldig, maar één voor één zullen ze van hun welverdiende pensioen gaan genieten. Het borgen van hun kennis en ervaring is voor ons dus een zeer belangrijk topic. Voor een duurzame bedrijfsvoering hebben we daarom de Rotocoat Academy opgericht. Een plek waarin we alle kennis verzamelen en op een toegankelijke manier aanbieden aan (nieuwe) medewerkers. De eerste modules staan klaar en dat is echt een verrijking van onze organisatie. Er gaan er zeker meer volgen.”
Transparantie
Door middel van jaarverslagen en certificaten maakt Rotocoat voor iedereen inzichtelijk welke activiteiten ter bevordering van duurzaamheid zij ondernemen. Het MVO-certificaat toont aan dat Rotocoat toeziet op hergebruik. De behaalde ISO 9001, 14001 en 45001 certificaten staan voor kwaliteit, milieu en veiligheid. Het certificaat voor sustainable goals maakt inzichtelijk dat Rotocoat op zeventien punten duurzamer is geworden. Denk bijvoorbeeld aan het energieverbruik, beperken van het gebruik van drinkwater, maar ook aan welzijn. “We vinden betrokkenheid belangrijk. Zo zijn wij betrokken bij onze omgeving, door bijvoorbeeld lokale samenwerkingen en sponsoring, maar medewerkers zijn ook betrokken bij het bedrijf. Iedereen denkt en werkt mee aan onze gezamenlijke visie vanuit verschillende projectgroepen, maar ook via onze ideeënbus. Duurzaamheid is dus veel meer dan alleen minder CO2 uitstoten. De focus op duurzamere bedrijfsvoering heeft ons heel veel moois gebracht.