De afgelopen 2,5 jaar heeft Cisco nauw samengewerkt met de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs om de digitalisering van de Nederlandse economie en maatschappij te helpen stimuleren. Via het programma Digitale Versnelling Nederland (DVN) draagt Cisco bij aan de Digitale Agenda van de overheid, met een focus op infrastructuur en transport, cybersecurity, onderwijs, innovatie, IoT & smart cities en de zorg.
Deze week bezoekt Chuck Robbins, Chairman en CEO van Cisco Nederland. Tijdens ontmoetingen met minister-president Rutte, andere ministers, de CEO van Havenbedrijf Rotterdam en met vele andere topmensen herbevestigt hij Cisco’s toezegging om te helpen met de digitale transformatie van Nederland.
Cisco en Havenbedrijf Rotterdam versterken hun samenwerking met een co-innovatieovereenkomst
Cisco en Havenbedrijf Rotterdam kondigen aan dat zij hun samenwerking verbreden met een overeenkomst om gezamenlijk te innoveren. Hiermee willen zij voorop lopen in de havensector door alle havenoperaties te stroomlijnen, een slimme haveninfrastructuur te bouwen door de ontwikkeling van een digital twin van de haven en zo uiteindelijk ook klaar te zijn voor de komst van autonoom scheepstransport.
Samen met partners als IBM, ESRI en Axians, binnen een bredere samenwerking, zal Cisco helpen om havenoperaties te voorzien van de middelen om data veilig te verzamelen, te verwerken en te transporteren en zo invulling te geven aan de ambitie van Rotterdam als slimste haven ter wereld.
“Het Havenbedrijf Rotterdam en Cisco hebben een gezamenlijk visie over hoe digitalisering innovatie en duurzaamheid mogelijk kan maken,” zegt Hendrik Blokhuis, Director Digitale Versnelling Nederland, Cisco. “Het is een eer voor ons om bij te dragen aan het doel van de haven van Rotterdam om in het komende decennium de slimste haven ter wereld te worden.”
De eerste stap naar het realiseren van deze visie is het Decision Support System met betrekking tot hydro/meteo gegevens in de haven, gebaseerd op Cisco’s IoT-platform en het Watson IoT platform op de IBM cloud. Het systeem biedt inzichten en zeer accurate informatie voor het 24/7 controledashboard van de havenmeesters. Cisco biedt het platform voor veilige data-extractie en het afleveren van data voor de analyse- en visualisatiesystemen van de haven.
Onderwijs, cybersecurity, infrastructuur en meer: 50 projecten die bijdragen aan de Nederlandse digitalisering
Edwin Prinsen, managing director Cisco Nederland: “De afgelopen 2,5 jaar heeft ons DVN-team met vele organisaties samengewerkt aan 50 projecten, zowel in private als de publieke sector. Deze projecten dragen allemaal bij aan het oorspronkelijke doel van DVN, het versnellen van de digitale transformatie in Nederland. We hebben een roadmap vol met nieuwe initiatieven en hopen de komende maanden en jaren een nog grotere bijdrage te leveren aan de Nederlandse maatschappij en economie.”
Enkele van de DVN-projecten met de meeste impact zijn verbonden met digitaal onderwijs, via het Cisco Networking Academy-programma. Dit betreft zowel de uitbreiding van het Academy-netwerk als het ontwikkelen van nieuwe cursussen en deze beschikbaar te stellen via digitale onderwijsplatforms. Cisco Networking Academy werkt onder meer aan een reeks gratis cursussen op het gebied van netwerken, cybersecurity, IoT, Linux, programmeren en basis computervaardigheden voor middelbare scholen.
In de afgelopen 20 jaar hebben 140.000 studenten cursussen gevolgd van de Cisco Networking Academy in Nederland. In het schooljaar 2018/2019 zijn 16.257 studenten getraind aan 109 onderwijsinstellingen in het hele land. Het DVN-programma is onderdeel van Cisco’s wereldwijde Country Digitization Acceleration Initiative, dat ontworpen is om specifieke landen te helpen met het digitaliseren van hun economie. In Nederland heeft het programma een aantal speerpunten die ook deel uitmaken van de Digitale Agenda. Hiertoe behoren investeringen in digitale vaardigheden en opleidingen, digitalisering van infrastructuur en transport, cybersecurity, onderwijs, innovatie, IoT & smart cities en de zorg.