Demaco leest als een geweldig jongensboek. Raketten, vliegtuigen en de deeltjesversneller in Genève: in Noord-Scharwoude produceren ze cruciale onderdelen om die machines optimaal te laten presteren. “Wij exporteren state-of-the-art technologie en zelfs Noord-Hollandse no-nonsense.”
Je verwacht het misschien niet direct, maar in Noord-Scharwoude staat een internationale topspeler op het gebied van cryotechnologie. Cryo-wat? Heel kort samengevat levert cryogene techniek de infrastructuur voor vloeibare gassen zoals aardgas, stikstof en waterstof met extreem lage temperaturen onder -160 graden Celsius. Cryotechniek hangt samen met hoogvacuümtechniek vanwege de extreme isolatie die vereist is. “Cryotechnische oplossingen worden onder meer toegepast in de medische sector, in food, automotive, lucht- en ruimtevaart en farma – we hebben bij Demaco dan ook een heel breed klantenpalet”, zegt directeur Ronald Dekker.
Cryotechnologie is zo specifiek en hi-tech dat er in Nederland niet eens een opleiding voor is, daarvoor moet je naar Duitsland. Demaco leidt medewerkers daarom intern op, zo multidisciplinair mogelijk. “We beloven niet alleen dat mensen bij ons kunnen doorgroeien, dat gebeurt ook echt. Carrière maken is bij ons een heel natuurlijk proces.”
Precisiewerk
“Wereldwijd heb je maar een paar spelers die de cryotechniek goed beheersen – het is echt precisiewerk. En dus komt de wereld ervoor naar Noord-Scharwoude”, vertelt Dekker. Dat geldt voor klanten én medewerkers. Bij Demaco werken 120 mensen met maar liefst 17 verschillende nationaliteiten. De platte organisatie en de informele sfeer maken dat veel internationale collega’s er nooit meer weg willen. “Sterker nog: ze gedragen zich in no-time als echte Noord-Hollanders.”
Ook het opleidingsniveau is heel divers: LBO’ers, MBO’ers, HTS’ers en TU-promovendi werken er nauw samen aan het ontwerp en de productie van nieuwe producten. “We werken eigenlijk alleen op bestelling”, vertelt Niels Beers, manager sales & marketing bij Demaco. “Als een bedrijf komt met een specifieke wens, dan zetten we daar een businessunit op. Een team van verkopers, engineers en andere specialisten stelt een offerte op. Wordt het een opdracht, dan kunnen we feitelijk direct van start.” Werken volgens de LEAN principes dus – alle aanwezige knowhow wordt optimaal efficiënt ingezet.
Kennis bundelen
Geen vraag is te gek voor Demaco. “We leveren voor elektrische vliegtuigmotoren, testapparatuur voor chips in autobanden, voor raketlanceerbases: cryotechnologie kent nauwelijks grenzen”, zegt Dekker. De recentste troef is de betrokkenheid van Demaco bij waterstof als brandstof van de toekomst. “Wij maken ons sterk om de kennis te bundelen van 259 Nederlandse bedrijven die zich op wat voor manier dan ook bezighouden met waterstof. Zodat Nederland ook in die nichemarkt tot de wereldtop hoort.”
In 2020 bestaat Demaco zestig jaar. Dat wordt gevierd. “Op 16 mei is er een Open Dag – we willen de buurt graag laten zien wat we hier nou eigenlijk doen. Want ook al zijn we ontzettend internationaal georiënteerd, Noord-Scharwoude is en blijft onze uitvalsbasis.”