Opgroeien in een ondernemersgezin: welke impact heeft dat op je leven? Ondernemersdochters Heidi Los en Marcella Bos schreven hierover ‘De kracht van ondernemersdochters’, dat op 16 december aanstaande verschijnt. Opgroeien in de zaak van je ouders blijkt vaak bepalend te zijn voor hoe je in het leven staat. Het boek is een feest van herkenning voor dochters van ondernemers en geeft inzicht in typerende persoonlijkheidskenmerken, kwaliteiten en valkuilen. Voor ‘De kracht van ondernemersdochters’ zijn meer dan 100 dochters uit ondernemersgezinnen bevraagd en komen 24 van hen uitgebreid aan het woord. Het resultaat is een boek met een bijzondere bundeling van familiewijsheden, quotes, verhalen en voorbeelden en ontvouwt twaalf in het oog springende kenmerken die herkenbaar zijn voor elke ondernemersdochter.
Ondernemersdochters: de overeenkomsten
Auteurs Heidi en Marcella ontdekten zo veel overeenkomsten bij elkaar en andere ondernemersdochters, dat ze besloten om een onderzoek te starten en over dit onderwerp een boek te schrijven. De vrouwen waren benieuwd naar de levenservaringen van andere dochters uit ondernemersgezinnen en plaatsten een oproep op LinkedIn. Er bleek direct veel interesse te zijn en meer dan 100 ondernemersdochters deelden hun verhaal. Als dochter opgroeien in een ondernemend gezin heeft, over generaties heen, impact op hoe je dingen in het leven aanpakt.
Auteurs Heidi Los en Marcella Bos: “Nederland telt meer dan 450.000 ondernemersdochters. De ondernemersdochters die wij gesproken hebben, voelen zich gehoord, en herkennen zich in het profiel dat nog nooit zo helder en pakkend beschreven is. Naast ondernemersdochters is ons boek interessant om te lezen voor iedereen die met hen leeft of werkt, en voor hen die zelf deel uitmaken van een ondernemersgezin.”
Twaalf kenmerken
Opgroeien in de zaak van je ouders, hoe heeft dat je gevormd? Heidi en Marcella ontdekten twaalf kenmerken die deze groep typeert. Van boerendochters tot dochters van ondernemers met een eigen restaurant, winkel, fabriek of kantoor. Wat vooral is opgevallen zijn de gelijkenissen in persoonskenmerken en arbeidsethos en de bijbehorende valkuilen en uitdagingen. Het boek neemt je mee in de kinderjaren (wat heeft je identiteit gevormd), de volwassenheid (wat heeft het je gebracht) en de toekomst (wat kun je ermee doen in de praktijk). Naast veel herkenbaarheid draagt het bij aan de persoonlijke ontwikkeling van ondernemersdochters en helpt het antwoorden te vinden op levensloop- en carrièrevragen.
Auteurs Heidi Los en Marcella Bos:” ‘De kracht van ondernemersdochters’ is positief en toegankelijk geschreven, we willen onze lezers een echte ‘energieboost’ geven. En laten inzien hoe bijzonder ze zijn. De roep om vrouwelijke vertegenwoordigers klinkt op alle terreinen nog onverminderd. Dit boek geeft inzicht in de autonome zienswijze, de bijzondere daadkracht en het verbindend vermogen van ondernemersdochters. Het is ook een ode aan alle ondernemende ouders, die ons dochters hebben grootgebracht in de dagelijkse hectiek van hun bedrijf. “