De Betonhoeve in Amsterdam is een aannemingsbedrijf dat gespecialiseerd is in funderingsherstel van oude, vaak monumentale panden. We spraken met Monique Honingh, meewerkend echtgenote van eigenaar Piet Honingh, over dit bijzondere werk en het succes achter het bedrijf.
Voor een simpele fundering wordt De Betonhoeve niet snel ingeschakeld. Veel klanten weten het bedrijf juist te vinden voor moeilijke, specialistische klussen. Monique: “Hierdoor doen we veel funderingsherstel aan monumentale panden, zoals aan de Amsterdamse grachtengordel. Er komen onvoorziene situaties voor doordat in het verleden niet alles goed gedocumenteerd werd met betrekking tot de constructie van het pand.”
Mannen én vrouwen
In 1999 is de man van Monique, Piet Honingh, het bedrijf gestart. Monique: “Toen werkte hij nog alleen met een klein team vanuit een loods in Amsterdam. Vanaf 2004 hebben we samen de zaak verder geprofessionaliseerd en onder andere uitgebreid met een kantoorgedeelte. Er werken nu ongeveer 35 mensen bij ons. Op kantoor zitten zeven vrouwen, die onder andere met de werkvoorbereiding, administratie en personeelszaken bezig zijn.”
Eigen beheer
De Betonhoeve zit niet om werk verlegen. Monique: “Een project duurt gemiddeld zo’n vier tot vijf maanden en op dit moment voeren we 25 projecten tegelijk uit, in verschillende uitvoeringsfases. Dit kunnen we omdat we bijna alles in eigen beheer doen. Bij ons werken grondwerkers, grondmachinisten, vlechters, metselaars en schilders, en we hebben een eigen staalconstructieafdeling en een timmerfabriek. Ook is ons zusterbedrijf De Grondhoeve gecertificeerd voor grondsaneringen. Ieder pand is ook weer anders en omdat het vaak een rijksmonument is, gelden er specifieke regels.”
Mond-tot-mondreclame
Aan adverteren doet De Betonhoeve daarom bijna niet. Monique: “Eigenlijk komen we door veel mond-tot-mondreclame overal terecht. Daarnaast hebben we een aantal vaste opdrachtgevers.” Wat verklaart dan het succes van de Betonhoeve? Monique legt uit: “Het komt vooral door onze jarenlange ervaring en specifieke kennis. Ik geef een voorbeeld: het is belangrijk dat de stabiliteit van een pand gewaarborgd blijft. Zo kun je niet blind de begane grondvloer gaan slopen zonder een goede voorbereiding. Je moet goed weten waar je mee bezig bent en zorgvuldig te werk gaan.”
Ondergrondse schatten
Door de jaren heen komen de werkers van De Betonhoeve weleens ondergrondse schatten tegen. Zo werd er vorig jaar nog een waterput gevonden bij werkzaamheden aan het Betty Asfalt Theater in Amsterdam. Monique: “Piet heeft toen heel snel moeten bedenken hoe die put het beste behouden kon worden voor de toekomst. Maar ondertussen moest het funderingsherstel ook gewoon doorgaan. Dat is ons mooi gelukt!” En onlangs werden er tijdens werkzaamheden aan arbeidershuisjes in Zaandam een stapel verzetskrantjes gevonden. Monique: “Die waren verstopt achter de schoorsteen en bleken nog in zeer goede staat. Deze hebben we uiteraard overgedragen aan de eigenaar: Stadsherstel Amsterdam. De krantjes gaan waarschijnlijk naar het Zaans Museum, zodat het goed bewaard blijft. Zo zie je maar, geen dag is bij ons hetzelfde!”