Kennisplatform voor noord holland

Crown Van Gelder International: op weg naar een meer duurzame toekomst.

Geplaatst op 25 april 2025

CVG staat, net als de gehele maakindustrie in de IJmond, voor een enorme uitdaging om haar CO2-emissies te verlagen, de voetafdruk te verkleinen én tegelijkertijd competitief te blijven ten opzichte van andere Europese spelers. Zo kan CVG zich ook blijven handhaven op het wereldtoneel. CVG heeft een plan om beide ambities werkelijkheid te laten worden en is bereid om de benodigde investeringen daartoe te doen, zodat de positie wereldmarktleider op het gebied van speciaal papieren zoals inkjetpapier, boekenpapier en ’s werelds eerste suikerbietenpapier gemaakt met de pulp restroom uit de suikerfabriek, standhoudt en verder wordt uitgebouwd.

Scope 1, 2 en 3

  • Scope 1, 2 en 3 zijn de drie categorieën waarin bedrijven hun directe en indirecte emissies kunnen classificeren:
  • Scope 1: Directe emissies veroorzaakt door bedrijfseigen activiteiten, zoals gasverbruik voor stoomproductie om papier te drogen.
  • Scope 2: Indirecte emissies door het gebruik van m.n. ingekochte elektriciteit. Bijvoorbeeld het kopen van groene stroom verlaagt de scope 2 emissies.
  • Scope 3: Hieronder vallen de overige, indirecte, emissies in de keten van leveranciers of door het gebruik van producten of diensten van derden.

Alternatieve vezels

Bij de productie van papier is het vooral de pulp (vezel) productie bij onze toeleveranciers die een behoorlijke impact heeft op CO2-emissie: de lignine die in bomen zit moet m.b.v. chemicaliën en een energie-intensief kookproces verwijderd worden.

Als we dus alternatieven kunnen vinden voor vezels van bomen waar geen lignine in zit, dan ligt daar een grote winst wat betreft CO2-reductie. Suikerbietvezels voldoen aan dit criterium. En na de nodige testen en aanpassingen in ons productieproces is het ons gelukt om de vezels van de suikerbiet in te zetten voor papierproductie. De suikerbietvezels worden gewonnen uit de reststroom van de suikerfabriek. De inzet van suikerbietvezels levert niet alleen CO2-reductie op, maar ook vermindering in landgebruik, watergebruik en fijnstof. Met een zgn. Life Cycle Analysis is aangetoond dat suikerbietenvezels maar liefst een 80% lagere milieu voetafdruk hebben dan vezels geproduceerd uit bomen…

De voordelen op een rijtje:

  • De bietenvezels gedragen zich als bomenvezels, voegen dus sterkte toe aan het papier en zijn vele malen recyclebaar;
  • De bietenvezels komen bij de bietentelers van Cosun vandaan (cirkel van 150 km rondom onze papierfabriek (minder transport);
  • De opbrengst aan organisch materiaal van 1 ha suikerbieten is met 25 ton per ha per jaar veel hoger dan dat van 1 ha bos (ca. 7- 15 ton/ha/jr);
  • De bieten worden niet speciaal geplant voor papierproductie, we maken gebruik van een reststroom van suikerproductie. De biet wordt in zijn geheel verwaard;
  • Het papier is voedselvriendelijk.

Inmiddels is het suikerbietenpapier onder de naar Crown Native ingezet voor vele producten in de markt zoals de 1KG suiker verpakking, graszaad verpakkingen, 25 kg industriële zakken, maar ook voor direct mail en boekenproductie.

Zo dragen we zowel in Velsen als in de markt bij aan een groenere toekomst!

Crown Van Gelder is Changing de world of Paper!

Wil je meer weten? Kijk dan op website www.cvg.nl

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: