Kennisplatform voor noord holland
Raymond Paul Dernier
Energy Department Zakelijk energie advies

Wat is leuker: energieregisseur of filmregisseur?

Als ze mij vroeger de vraag hadden gesteld: wat wil je later worden? Energieregisseur of filmregisseur, dan was de keuze snel gemaakt. Gelukkig kan je in de rol van energieregisseur tegenwoordig ook iets op een creatieve wijze neerzetten en de maatschappij iets bieden.

Wat doet een energieregisseur precies?

Als energieregisseur is het onze missie om bedrijven te begeleiden bij het identificeren en begrijpen van de energiebesparingsplichten die op hen van toepassing zijn. Dit omvat onder meer de Onderzoeksplicht, de Informatieplicht en de ESG-regelgeving. Dit laatste is vanaf dit jaar van kracht en verplicht bedrijven in de gehele keten hun energieverbruik te verminderen en hierover te rapporteren.

Een essentieel onderdeel van onze taak is het leggen van contact met het bevoegd gezag, vertegenwoordigd door inspecteurs van Omgevingsdiensten, gemeenten en RVO. We organiseren persoonlijke afspraken om de complexe energiesituatie van uw bedrijf grondig te bespreken. Deze samenwerking stelt ons in staat diepgaand inzicht te verkrijgen in de specifieke uitdagingen waar uw bedrijf mee kampt en de meest duurzame en kosteneffectieve strategieën te ontwikkelen om deze aan te pakken. Vooral de interactie met een breed scala aan stakeholders, zoals bedrijven, vastgoedmanagers, omgevingsdiensten, gemeenten en financiële dienstverleners, vormt een fundamenteel aspect van onze rol als energieregisseur. Gedurende dit hele proces blijven we in nauw contact met de omgevingsdienst om snel eventuele vragen of problemen te kunnen adresseren en oplossen.

Maar hoe zit het met de filmregisseur?

De rol van een filmregisseur is gericht op storytelling, creatieve expressie en het overbrengen van emoties via visuele media. Het eindproduct is een film die bedoeld is om te entertainen, te informeren en te inspireren—vaak alles tegelijk. Filmregisseurs staan bekend om hun creativiteit en hun vermogen om complexe verhalen tot leven te brengen, vaak binnen de beperkingen van budgetten en andere productie-uitdagingen.

Energieregisseurs moeten ook creatief zijn in het vinden van innovatieve oplossingen voor energie-efficiëntie en duurzaamheid, vaak met beperkte middelen of binnen strikte regelgeving.

Behalve het meest voor de hand liggende verschil in werkgebied en eindproduct zijn er ook duidelijke overeenkomsten. In beide gevallen is de essentie van leiderschap, visie, coördinatie en de kunst van het samenwerken met partijen met soms tegenstrijdige belangen zeer belangrijk.

Dus behalve 1 groot verschil zijn er gelukkig ook belangrijke overeenkomsten

Delen via

Zoeken naar: