Schone onderbroeken van Alliander
Mijn neef woont sinds een jaar in een tiny house. Los van het energienet. Hij heeft dit jaar vijf keer een verlengsnoer uitgerold naar een buurvrouw, voor wat extra stroom. Fantastisch, roept de optimist. Er is genoeg wind en zon om een huis van energie te voorzien, en meer contact in de buurt. Vijf dagen te veel, klagen de klagers.
Wat heeft dit te maken met onderbroeken? De energiepuzzel ligt de komende jaren bij balans in het netwerk. Als er een wolk voor de zon schuift, weg spanning. Windstille, koude, grijze dagen zijn een grote uitdaging. Wat is de oplossing? Techniek. Of is het tijd voor nieuwe gezegdes: ‘de auto alleen laden bij draaiende bladen’. Of ‘de was doen is fijn, maar alleen bij zonneschijn’.
En daarom geeft Alliander ondergoed cadeau. Truien en broeken kunnen best twee weken zonder de wasmachine. En met een extra ondergoedsetje van de netbeheerder is iedereen blij.
Ingenieus systeem
Amsterdam gebruikt 16 miljard kWh per jaar, waarvan 10 miljard kWh in de gebouwen. De Stadionbuurt in Amsterdam vraagt zo’n 140 miljoen kWh per jaar voor 7000 adressen. En één adres gebruikt inclusief alles zo’n 20.000 kWh.
Als het op zee waait, is er overvloed. Op dát moment stouwen gebouwen en vervoermiddelen accu’s en warmwatervaten vol met stroom en warm water. Zodra de wind gaat liggen, stopt dit. Dat kan. Dankzij een ingenieus systeem dat begrip en techniek inbrengt op drie aggregatieniveaus: op stadsniveau, op het niveau van een viercijferige postcode en op het niveau van één gebouw.
Niet afwassen tijdens regenplassen
Nu kijken we nog niet verder dan onze jaarlijkse meterstand. Als je inlogt bij je energieleverancier, kun je nog wat extra informatie vinden. Maar hoe vaak log je in?
Als er straks in elk gebouw een display hangt met het energieaanbod, en de vraag van de stad, gebouwen en afzonderlijke woningen, dan kunnen we er een sport van maken: ‘niet afwassen tijdens regenplassen’. ‘Het ijzer smeden als het waait’. Dicht maar mee.
Als we de creatieve Groot-Amsterdammers deze puzzel mee laten maken, welke oplossingen krijgen we dan? De eerste is binnen. Alliander deelt kleding uit om de investeringen in de piekvraag te besparen. Tel die op bij al veel bestaande ideeën, zoals de fitnesssnackbars, waarin je fietst voor je warme friet. Of de voetbalclub die stroom van zonnepanelen opslaat in de vriezer met nog meer bietenballen.
Er ligt een mooie toekomst voor ons, vol nieuwe onderbroeken en lol!
Pauline Westendorp is sociale ondernemer op Zuidas Amsterdam. Zij is mede-oprichter van platform 02025 en de common Oranje Energie.