Kennisplatform voor noord holland
Conchita van Rooij
Topadvocaat Conchita van Rooij Personen- en familierecht

Roze Wolk

JA, je gaat trouwen! Het wordt het mooiste feest van je leven. Je trouwoutfit zit mooi en is van de beste kwaliteit. Aan je huwelijk heb je veel geld besteed, want elke genodigde zal weten dat je huwt met de liefde van jouw leven. De diamant in de ring van je ‘soon-to-be’ partner is vergelijkbaar met de Koh-I-Noor, zo’n beetje de duurste diamant ter aarde. Van koninklijke allure. Dat is je geliefde meer dan waard. En bovendien: je kunt het je allemaal permitteren, want je bedrijf groeit en bloeit immers. De omzetten klotsen tegen de plinten. Je bent een ondernemer pur sang met alle skills die daarbij horen: zakelijk, scherp, dealmaker.

Je weet dat als je trouwt en niets regelt dat als huwelijksregime de beperkte gemeenschap van goederen geldt. Vermogen en schulden die je al bij aanvang van het huwelijk hebt, blijven ook na het huwelijk privé. Je denkt ‘mooi’, want je bedrijf is je alles en de gedachte dat je jouw bedrijf op enige manier zou moet delen met een ander, zelfs met de liefde van je leven, is ziekmakend. Een bezoek aan de notaris acht je dan ook niet nodig.

Jouw onderneming groeit gedurende het huwelijk gestaag mee, maar het leven loopt vaak anders. Er ontstaan scheuren in de relatie en een scheiding wordt onvermijdelijk. Je gaat scheiden. En wat blijkt? Dat het uitgangspunt van het geldende huwelijksregime is dat wat gedurende het huwelijk wordt verdiend in de gemeenschap valt en bij scheiding moet worden gedeeld. Je zit erin! Jouw onderneming die wel buiten de gemeenschap valt, is in dit geval een ‘redelijke vergoeding’ verschuldigd aan de gemeenschap. Je ‘soon-to-be’ ex-partner deelt, door jou onbedoeld, dus wel mee in de waardegroei van je onderneming. Want had je een baan in loondienst gehad, dan was jouw loon ook in de gemeenschap gevallen en had je ex-geliefde daarvan ook meegeprofiteerd, zo redeneert men.

Je had voor het huwelijk wel degelijk langs de notaris moeten gaan. Je had huwelijksvoorwaarden moeten laten opmaken: huwelijkse voorwaarden met ‘koude uitsluiting’. In dat geval had je namelijk niets aan je ex-geliefde hoeven aftikken.

Dus, ondernemers, twijfel niet en laat je door ons voor, tijdens en na het huwelijk informeren, opdat je zo lang mogelijk wel op die roze wolk kunt blijven.

Delen via

Zoeken naar: