Respect voor je mensen
Interflow en Regio Control Veldt: twee totaal verschillende bedrijven wat producten en diensten betreft. Maar nadat ik directeur Bart Jan Freriks van Interflow én directeur Desiré Veldt van Regio Control Veldt had geïnterviewd, realiseerde ik me: er is een opvallende overeenkomst. Die betreft het respect en ontzag waarmee beide directeuren spreken over hun werknemers.
Mensen zoals Freriks en Veldt gaan de komende jaren het verschil maken. Het verschil tussen organisaties die floreren dankzij de zorg die zij besteden aan het welzijn van hun mensen en bedrijven die de boot missen omdat zij die specifieke aandacht niet besteden aan hun werknemers, maar aan andere zaken.
In een tijd waarin het steeds moeilijker wordt om aan grondstoffen en materialen te komen en de energieprijzen de pan uit rijzen, lijkt het moeilijk om energie over te houden voor hét goud van je onderneming: je mensen. Nog steeds redeneren veel werkgevers: ‘zo, gelukkig toch weer iemand kunnen aannemen. Is dat ook weer opgelost’. Niets is minder waar. Werknemers hebben de banen voor het uitzoeken: als het hen ergens niet bevalt, zijn ze ook zo weer vertrokken.
Aandacht en waardering
Betekent dat dan dat je je als werkgever in allerlei bochten moet wringen om je mensen maar happy te houden? Nou, je hoeft het natuurlijk niet vreselijk te overdrijven. Dat komt ook niet oprecht over. Elke dag een rode loper uitleggen wordt op den duur ook normaal… Wat veel werknemers missen – lees er maar eens wat onderzoeken op na – is gewoon een beetje aandacht en waardering. Niet pas iets van je laten horen als er iets fout is gegaan, zodat de werknemer daarop gewezen kan worden, maar met enige regelmaat informeren naar zijn of haar welzijn. Uitspreken dat je blij bent dat deze persoon deel uitmaakt van je team.
Een eer
Bart Jan Freriks komt bij het grote ENGIE (het huidige Equans) vandaan. Interflow is een veel kleinere organisatie, maar de kersverse directeur had niet veel tijd nodig om ontzag te kweken voor de enorme expertise van het team specialisten. Hij heeft dan ook uitgesproken: ‘ik vind het een eer om met jullie te mogen werken’.
Desiré Veldt is als ‘mensenmens’ een directeur die vanuit gevoel leiding geeft aan haar team. Ze heeft daardoor oog voor de kwaliteiten en talent van ieder teamlid en geeft hen de kans om ook andere werkzaamheden binnen het bedrijf te ontdekken. Wat dat oplevert? Passie hebben voor je werk: dat karakteriseert ons bedrijf en onze mensen. Medewerkers voelen zich thuis bij ons.’
Je thuis voelen op je werk, alsof je thuis bent. Dat klinkt in deze tijd van hybride werken vast veel potentiële werknemers als muziek in de oren.
Tine van Knijff-van Hijum
Hoofdredacteur Kijk Op Uitgevers