Geef mij maar een spoedklus
Er zijn vorig jaar zo’n 163.000 nieuwe ondernemingen opgericht. Een recordgroei van 8,5 procent, meldt het CBS. En dat in coronatijd. Een groot aantal ervan zal het overleven en zelfs floreren. Maar een deel ervan zal ook binnen een paar jaar alweer verdwijnen. Niet iedereen is uit het juiste hout gesneden voor het ondernemerschap.
Daar is niets mis mee. Honderdduizenden werknemers, op alle niveaus binnen organisaties, krijgen energie van het werken in een team met collega’s en het samen volbrengen van klussen en projecten. De veiligheid van een dienstverband maakt dat mensen zich daarbinnen juist vrij voelen om zich volledig te richten op waar ze goed in zijn: hun vak.
Door aan een ondernemer te vragen wat hij of zij het leukste vindt aan het eigen werk, vind je vaak de motivatie waarom de onderneming is opgericht. Marta Wilczynska van DM Flex vertelt haar verhaal in deze editie en was heel duidelijk: ‘Geef mij maar een spoedklus!’ Schouders eronder en keihard knallen: een rasechte onderneemster. Aan het begin van de coronatijd raakte ze haar baan bij een groot uitzendbureau kwijt. Twee jaar later heeft ze een goedlopend bedrijf met 170 uitzendkrachten en drie medewerkers. Prachtig voorbeeld.
Spekkoper
Ze zit bovendien in een branche waar volop te doen is: de arbeidsmarkt is ontzettend krap, veel branches schreeuwen om vakmensen. Als het je lukt mensen te vinden én een succesvolle match te maken, ben je spekkoper. Maar als je zelf ondernemer bent in zo’n branche is het dit jaar wel heel spannend: kun je de verliezen van de afgelopen twee jaren goedmaken? Kun je genoeg personeel bij elkaar krijgen om alles door te laten gaan?
‘Toch wel hard werken’
Ondernemers hebben kopzorgen die werknemers niet hebben. Daar moet je tegen kunnen. De constante onzekerheid weegt niet altijd op tegen de gewenste vrijheid om alles zelf te bepalen. Kijk maar eens een aflevering van ‘Ik vertrek’: mensen die hun banen in Nederland opzeggen omdat ze uit de rat race willen van altijd sneller en meer… Een aantal shots later zie je ze zelf stuccen en tegels leggen omdat de vakmensen die ze voor te veel geld hadden ingehuurd weer niet kwamen opdagen. Het ontvangen van de eerste gasten in de B&B is leuk, maar een zomer later verklaren de bruinverbrande stelletjes dat het ‘toch wel hard werken is’.
Ik ben het met Marta eens, ook al ben ik geen ondernemer: geef mij maar die spoedklus. Bijna niks is zo lekker als even flink doorknallen en dan tevreden kunnen zijn met het eindresultaat. Dat heeft weinig te maken met meedoen aan een rat race, het hoort gewoon bij de mens: een flinke shot adrenaline is niet altijd verkeerd. Gewoon niet vergeten ervan te genieten.
Tine van Knijff-van Hijum
Hoofdredacteur Kijk op Uitgevers