Energiebalans & work-life balance
Ik weet hoe ik mijn eigen energie het beste kan beheren—althans, dat denk ik. Ik plan mijn dag efficiënt, probeer piekbelasting te vermijden en neem op tijd rust om productief te blijven. Maar eerlijk? Soms piek ik onnodig, zet ik te veel energie in op het verkeerde moment en merk ik pas achteraf dat ik mezelf heb uitgeput. En dat is precies wat er in veel bedrijven ook gebeurt met energieverbruik. We wachten tot de kosten stijgen of tot een verplichte audit ons dwingt om inzicht te krijgen. Maar waarom niet continu monitoren en direct bijsturen?
Van verplichting naar strategisch voordeel
Als ondernemers moeten we elke vier jaar rapporteren aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over ons energieverbruik, met als belangrijk thema de energiebalans: welke energieverbruikers zijn er per welke energiedragers. Dit is essentiële informatie, omdat het de basis vormt voor de duurzame energieoplossingen. En zoals bij alles geldt: hoe beter de input, hoe beter het advies.
Toch voelt die rapportage vaak als een moment van de waarheid—alsof we pas dán echt grip krijgen op ons energieverbruik. Maar waarom zou dat zo moeten zijn? Wat als we altijd een actuele rapportage klaar hebben, zonder last-minute stress? Door real-time energie monitoring voorkom je verrassingen en hou je grip op je energieverbruik. Dit helpt niet alleen bij naleving van regelgeving, maar biedt ook concrete voordelen zoals:
- Energiepieken en inefficiënties direct herkennen;
- Slimmere inzet van apparatuur en processen;
- Voorkomen van onnodig energieverlies;
- Altijd een up-to-date rapportage klaar hebben voor de RVO;
- Netcongestie voorkomen door verbruik slim te spreiden;
- Gedragsverandering binnen organisaties realiseren door duidelijke grafieken;
- Automatische en nauwkeurige input voor verplichte audits en dus lagere onderzoekskosten!
Met duidelijke grafieken en continu inzicht wordt niet alleen de input voor de verplichte audit verbeterd, maar wordt energiebeheer een integraal onderdeel van een efficiëntere en duurzamere bedrijfsvoering. Geen dure onderzoeken dus, maar slimme keuzes. Ik heb geleerd dat kleine aanpassingen in mijn dagelijkse ritme een groot verschil maken. Dat geldt ook voor energieverbruik. Waarom wachten op dure audits als je met energie monitoring continu inzicht kunt hebben en direct kunt bijsturen?
Wil je weten hoe jij dit ook kunt toepassen? Daarover meer in mijn volgende column!
Raymond Paul Dernier – Directeur Energy Department