De lol van innovatie
“Het is tijd om de innovatiekracht van alle mensen in de samenleving, vanuit welke maatschappelijke functie dan ook, te benutten. Het gaat erom deze mensen, die deel uitmaken van het bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheid én sociale netwerken (civil society), met elkaar te verbinden. Zowel binnen als tussen deze maatschappelijke velden. ‘Horizontale’ innovatie dus”. Dit vertelt het Future Lab van Waag ons, innovatie rondom één doel. Bijvoorbeeld het doel om metropoolregio’s in hun eigen energie te laten voorzien. Bijvoorbeeld de onze.
Zon, wind en warmte uit de buurt. Energie zo dicht mogelijk bij de eindgebruikers van elektriciteit en warmte opwekken en bij overvloed ook opslaan. Dat is de puzzel voor innovatie. Dit ontwerp wordt sociaal per gebied in een stadsdeel gemaakt, bijvoorbeeld ‘het Arenagebied in Amsterdam Zuidoost’ of ‘in de Van der Pekbuurt in Amsterdam Noord’, maar de totale technische puzzel wordt gelegd met een stad en het ommeland samen. De vraag naar energie in onze regio wordt geleverd door het aanbod van schone energie in onze regio. Ook Haarlem kan niet alle energie op haar eigen grondgebied opwekken.
De puzzel is dus niet: hoeveel omzet kan Rabobank maken. Of: hoe snel kan Shell het schip keren. De puzzel is voor mensen rond een doel verbonden: hoeveel energie gebruikt Noord, hoe kan dat door de helft en hoe wekken we de rest schoon op. En dat de Rabobank de installaties en het proces financiert en dat Shell molens op zee bouwt, dat is prima. De mensen in de samenleving kiezen zelf de best passende aanbieder met hun energiebudget.
Hoe gaat dat in zijn werk? Creëer een energiegemeenschap. Bij ons in de buurt werkt iemand van de overheid, iemand van Shell en iemand van het ABP, het pensioenfonds van de ambtenaren en creatieven. Deze mensen drinken ’s avonds een borrel en besluiten een lokaal warmtenet aan te leggen met water uit de gracht. Volgens hun berekening hebben zij daar 30 miljoen euro voor nodig. Dat leggen de klanten en onze buren samen in en huppatee, binnen twee jaar is het start bouw.
Zo moeilijk is sociale innovatie niet. En het fijne is, het is nog gezellig ook, aan de buurttafel. Bent u al aan de slag?
Pauline Westendorp Platform 02025