De drie R-en
Rust, reinheid en regelmaat. De drie R-en, bekend uit de zorg- en opvoedingsliteratuur. De afgelopen anderhalf jaar hebben we onze handen stukgepoetst, met die reinheid zit het wel goed. Maar rust en regelmaat waren en zijn ver te zoeken tijdens de coronacrisis.
Tijdens – wederom – een Teams-interview zei één van de dames die ik sprak: ‘eigenlijk zijn we vooral op zoek naar de drie R-en om onze opgave zo goed mogelijk te kunnen volbrengen’. Toen ik de tekst uitwerkte, dacht ik: dit geldt voor iedereen. Geen enkele organisatie is gebaat bij een lange periode van onrust, zowel intern als extern. Soms is het fijn om ‘de boel even op te schudden’, even de bezem door de bedrijfsprocessen, om op een nieuwe en frisse manier verder te kunnen. Maar daarna moet de rust er weer in, zodat iedereen duidelijk voor ogen heeft wat zijn opdracht is en zijn tijd efficiënt kan gebruiken.
Stemmetjes achter de deur
Een crisis van buitenaf houd je echter niet buiten de deur, hoeveel rust en regelmaat je binnen ook probeert te handhaven. En ook de kinderen houd je soms niet buiten je thuiskantoordeur: dan wordt een Teams-gesprek geflankeerd door hoge stemmetjes en excuseert de ouder die die stemmetjes maar al te goed herkent, zich minstens duizend keer. Nergens voor nodig natuurlijk: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We roeien met de riemen die we hebben, maar we hebben naarstig behoefte aan wat rustiger vaarwater.
Lappendeken
We kennen allemaal de sectoren waar de klappen vallen. Maar hoe zien bedrijven in andere branches eruit na de coronacrisis? Komt de rust en regelmaat terug, of wordt de kantooragenda een lappendeken van wie wanneer vrij is, thuiswerkt, ‘wel bereikbaar maar niet beschikbaar is’, ouderschapsverlof heeft, een after-corona-sabbatical opgenomen heeft… En last but not least: wie eindelijk z’n vakantievoucher heeft kunnen verzilveren met een buitenlandreisje.
Heerlijk, even naar de zon. Maar dat is maar tijdelijk. Bij terugkomst zijn de rookwolken nog niet opgetrokken, heb je hoogstens weer wat meer energie gekregen om te helpen met blussen. Ik denk dat naast weer op vakantie, naar de dierentuin en uit eten kunnen, het heel belangrijk is om roestige verbindingen weer op te poetsen. Thuiswerken en de bijbehorende technieken zijn heel effectief gebleken, maar mensen zijn gezelschapsdieren. We werken het beste in teams, niet in Teams.
Tine van Knijff-van Hijum
Hoofdredacteur Kijk Op Uitgevers