Op zondagochtend 18 mei spant heel Volendam haar spieren aan tijdens de eerste editie van de ALS Burpee Mile. Deelnemers leggen in een estafette van maximaal 4 personen een uitdagend burpeeparcours van 1,6 kilometer af over de iconische Dijk in Volendam. Achter dit unieke evenement schuilt niet alleen een sportieve uitdaging, maar ook een groter doel: samen geld inzamelen voor Stichting ALS Nederland.
Het idee voor de ALS Burpee Mile komt van Brian van der Leest, die er tijdens de coronatijd over nadacht, maar het plan even in de ijskast zette. Pas toen Mieke Karregat bij hem aanklopte, kreeg het idee vorm. “Ik werk al jaren samen met Stichting ALS Nederland via 100%NL Magazine, waar ik hen ondersteun bij verschillende initiatieven,” vertelt Mieke. “Ze wilden graag een groot evenement in Volendam organiseren, iets wat iedereen zou kunnen doen, zonder dat er dure sportmaterialen nodig zijn. Toen Brian met het idee van de ALS Burpee Mile kwam, wisten we meteen: dit wordt het!”
De keuze voor de burpee als uitdaging is niet toevallig. Een burpee vergt kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. Mieke legt de symbolische link met ALS uit: “Bij een burpee gebruik je al je spieren. Voor mensen met ALS vallen de spieren een voor een uit, daardoor staat deze oefening symbool voor hun dagelijkse strijd.”
Een teamuitdaging voor jong en oud
“Het mooie aan dit evenement is dat het voor iedereen goed te doen is,” zegt Jenny Smit, die samen met Mieke en Brian het initiatief organiseert. “Iedereen kent de pijn van burpees, maar om het laagdrempelig te houden, kun je de afstand samen met maximaal vier personen afleggen. Zo maak je er een estafette van en wordt het ook nog eens hartstikke gezellig.”
Voor kinderen is er een kortere afstand van 400 meter en ze mogen gratis meedoen. De scholen in Volendam worden al enthousiast gemaakt om niet alleen te komen sporten, maar ook om meer te leren over ALS via gastlessen.
Honderden burpees voor een goed doel
Het evenement draait niet om snelheid of winst, benadrukt Jenny. “Het belangrijkste doel is om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, PLS en PSMA. Het raakt ons allemaal, want iedereen kent wel iemand die met deze ziekte te maken heeft gehad.”
“Het gaat niet alleen om de sportieve prestatie, maar vooral om het gemeenschapsgevoel en de steun voor mensen met ALS,” vertelt Mieke. “We willen dat mensen samenkomen en tegelijkertijd bijdragen aan een oplossing voor deze verschrikkelijke ziekte.”