Gerechtsdeurwaarderskantoor Boeder in Haarlem incasseert al 40 jaar effectief. Boeder staat voor snel handelen met een sterke drive om geld bij gedaagden te incasseren, zonder de relatie tussen eisers en gedaagden te beschadigen. We spraken met algemeen directeur Oscar Boeder.
Ten eerste: wat houdt jullie werk precies in?
“Kortgezegd helpen wij ondernemers en bedrijven op het moment dat een factuur niet betaald wordt. Wij proberen dan snel te achterhalen waarom die betaling nog niet gedaan is. Het kan zijn dat de desbetreffende klant het niet eens is met het product of de dienst, maar het kan ook zijn dat de klant geen geld blijkt te hebben.”
Hoe gaat het achterhalen van zo’n betalingsprobleem in zijn werk?
“We proberen altijd telefonisch contact met de niet-betalende partij te krijgen. Brieven of e-mails kunnen namelijk makkelijk op de grote stapel belanden. En op het moment dat je iemand direct spreekt, kom je sneller achter de daadwerkelijke situatie. Als er dan een inhoudelijk geschil blijkt te zijn rondom een product of dienst, gaan we eerst met beide partijen bekijken hoe dit het beste opgelost kan worden.”
Maar als de factuur daarna nog steeds niet betaald wordt…?
“Dan ondernemen we gerichte vervolgstappen. Afhankelijk van de situatie kan dat variëren van juridisch advies door onze juristen, tot aan proceswerkzaamheden om een vonnis te krijgen. Bij een positief vonnis, kunnen wij vervolgens beslagleggingen doen op bankrekeningen, producten of zelfs een faillissement van het bedrijf in kwestie aanvragen.”
Wie betaalt uiteindelijk de kosten van jullie diensten? “Incasso- en deurwaarderskosten moeten uiteindelijk betaald worden door de gedaagde, dat is wettelijk zo bepaald. Daarbij zijn onze incassokosten gebaseerd op het no cure no pay principe. Hierdoor weten onze klanten ook dat wij ons maximaal inzetten om goed resultaat te behalen. Mocht het tot een proces komen, worden de proceskosten die wij maken wel doorberekend richting onze klant. In negen van de tien gevallen worden de proceskosten echter bij de gedaagde verhaald. De slagingskans van het proces is hierbij dus wel van belang. Daarom zoeken wij dat altijd eerst goed uit, voordat we onze opdrachtgevers een procedure aanbieden.”
Zie jij nog belangrijke ontwikkelingen in de markt die van invloed zijn op jullie werk?
“Binnen de markt zie je nu vooral het na-effect van de coronamaatregelen bij bedrijven. Daardoor hebben wij wel meer opdrachten, maar het is niet makkelijker om succes te boeken, omdat er vaak bij de gedaagden geen geld is. Daarnaast zie je in de rechtspraak veel ontwikkelingen op het gebied van contracten binnen de Business to Consumer markt. Door nieuwe Europese regelgeving, waardoor consumenten maximaal worden beschermd bij oneerlijk beding, zijn er binnen de rechtspraak veel uitspraken, waardoor bepaalde contracten niet meer standhouden. Er blijken vooral veel misstanden te zijn ontstaan in contracten die online zijn opgesteld. Hierdoor worden uiteindelijk minder procedures gestart en dat is een kwalijke zaak.”
Waarom zouden ondernemers en bedrijven jullie in de hand moeten nemen?
“We bieden de klant een breed dienstenpakket dat staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Boeder is ISO en ISAE gecertificeerd en lid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Daarnaast hebben wij jarenlange ervaring; we kennen de markt door en door. Hierdoor kunnen we onze opdrachtgevers vaak wijzen op nieuwe ontwikkelingen, waardoor zij meer kans maken op een kleinere debiteurenportefeuille.”
Met voor soort opdrachtgevers hebben jullie vooral te maken?
“Ondernemers en bedrijven door heel Nederland: van klein tot groot. In de Waarderpolder, waar ons bedrijf gehuisvest is, bedienen wij alleen al allerlei soorten productiebedrijven, leveranciers en dienstverleners. Die variatie aan klanten, maakt ons werk nog leuker!”
Voor meer informatie over Boeder Incasso zie www.boederincasso.nl.
Vergelijkbaar nieuws
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?
Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.
Nieuws aanleveren