Wordt het mogelijk met bitcoins straks inderdaad een nieuwe Tesla te kopen? Zeker is dat niet, maar wel is duidelijk dat de cryptomunt definitief een serieuze belegging is geworden voor een klein gedeelte van iedere portefeuille. Dat was de conclusie van de derde aflevering van de webinarreeks Beleggers Boulevard, die vanaf vandaag is te bekijken op: www.beleggersboulevard.nl/live/. Gasten hierin waren Martijn Rozemuller (VanEck uit Amsterdam) en Karel Mercx (Beleggers Belangen).
Het bericht dat het Tesla van Elon Musk $1,5 mrd investeert in bitcoin, was voor zowel Mercx als Rozemuller het belangrijkste nieuws van de afgelopen week. Volgens de laatste onderstreept dit de kansen die de cryptomunt biedt. “Serieuze beleggers moeten niet de helft van hun geld in bitcoin stoppen. Maar een positie van 1 à 3 % van de portefeuille, naast aandelen en obligaties, heeft een positieve uitwerking op het rendement.”
Toenemende kansen
Ook Mercx is ondanks de recente forse stijgingen nog steeds positief. Bij zijn beleggingstips voor 2021 raadde hij abonnees van Beleggers Belangen eind vorig jaar een positie in bitcoin aan en dat advies staat nog steeds. Mercx zou de cryptomunt het liefst 10 à 15 procent per jaar zien stijgen, omdat bij grotere fluctuaties de kans toeneemt dat de toezichthouders ingrijpen. Rozemuller ziet toenemende kansen voor bitcoin als betaalmiddel én als alternatief voor goud in tijden van marktonrust.
Terugblik
Rozemuller en Mercx keken ook terug op de onrust die de afgelopen weken ontstond op de financiële markten door de aanval die kleine beleggers in de VS uitvoerden op shortsellers van aandelen als GameStop. Rozemuller merkt op dat de particuliere beleggers de grote jongens op Wall Street een lesje wilden leren, toch veel particulieren de mist zijn ingegaan. “Het gaat een paar keer goed totdat het een keer heel erg fout gaat. Als je spanning zoekt, kun je beter naar een casino gaan.”
Lage drempel
Mercx benadrukte de kansen die hij voor particulieren ziet in grondstoffen. “Omdat grondstoffen niet duurzaam zijn, worden er relatief weinig investeringen gedaan, terwijl de vraag naar bijvoorbeeld olie hoog blijft.” Rozemuller ging tot slot in op de vraag van een luisteraar hoeveel geld nodig is om te beginnen met beleggen. Door de lagere kosten ligt die drempel volgens hem niet hoog. “Je kunt met 50 of 100 euro per maand beginnen met beleggen.”